VV: Dál prosazujeme svůj program a chceme důstojné místo ve vládě

Hradec Králové - Věci veřejné budou dál volit svého předsedu i lídry kandidátek do krajských voleb, do sněmovny a Senátu prostřednictvím registrovaných příznivců, tzv. véčkařů. O lídrech v komunálních volbách budou nově rozhodovat místní kluby. Delegáti VV tak rozhodli na celostátní konferenci strany v Hradci Králové. Předseda strany Radek John prohlásil, že on se už do kabinetu nevrátí. Na uzavřené části jednání se podle serveru Aktuálně.cz údajně mluvilo o podpoře menšinové vlády ODS a TOP 09. První den jednání byl též ve znamení odpovídajícího postavení ve vládě, nicméně delegáti nechtěli před koaliční schůzkou nic vzkazovat přes média. Projevy z konference najdete zde.

Nakonec největší potlesk sklidil poslanec Oto Chaloupka, když mluvil o tom, že nejmenší koaliční strana by měla odejít z vlády. Nejvíce však upoutal i projev Tomáše Jarolíma, který ve svém projevu připustil možnost zestátnit akcie: „Zrušme akcie na doručitele a pokud by se k nim do roka nepřihlásil vlastník, propadly by státu.“

Členové nejmenší vládní strany by na víkendovém zasedání měli potvrdit ve funkci staronového šéfa Radka Johna a hlasovat o personálním obsazení nejužšího vedení. Zatím už projednali nové stanovy a součástí dopoledního jednání byla i diskuse o posledních skandálech strany. Nicméně podle Johna nikdo nechtěl žádné konkrétní vysvětlení. Všichni se podle Radka Johna shodli na tom, že šlo o útoky na stranu, šlo o několik měsíců připravovanou likvidaci strany.

John: Nebudeme druhořadí v koalici

Radek John

„Ano, kmotrům vadí Věci veřejné, ano, sáhli jsme někomu na kuří oko, někomu, kdo dostával miliardy ze státních zakázek.“

Minulostí se dopoledne delegáti více nezajímali. John k tomu na tiskové konferenci dodal, že v sále panovala shoda zejména v tom, že strana nesmí být v koalici druhořadým partnerem a musí odmítnout všechna ultimáta. Zároveň Radek John připomněl, že Vít Bárta je i nadále nejen poslancem Věcí veřejných, ale i vyjednavačem strany. Jeho pozici ve straně přirovnal k postavení Miroslava Kalouska v TOP 09. 

Radek John

„Nebudeme druhořadí v koalici, pokud by snad koaliční partneři s námi tak jednali, nebudeme v ní, nenecháme se tlačit, že něco musí být do toho a toho data.“


Skutečnost, že se v sále nejednalo o především o budoucnosti, potvrdila i šéfka klubu Karolína Peake. Delegáti schválili stanovy – budou nové krajské struktury, a to do října. Véčkaři již nebudou volit lídry městských a obecních kandidátek, ale nadále budou rozhodovat o šéfovi strany a lídrech kandidátek do krajských voleb i do sněmovny a do Senátu. Funkční období předsedy strany zůstává dva roky.

Personálie nebyly na pořadu dne, nicméně John do vlády nechce 

Delegáti se shodli na tom, že budou trvat na naplnění koaliční smlouvy. V tuto chvíli nejsou spokojeni s dvěma a půl ministry, nicméně personálie budou řešit až na koaličním jednání. Konference nicméně zastává názor, že buď budou mít Věci veřejné důstojné místo ve vládě s možností kontrolovat boj proti korupci, nebo tam také nemusejí být. Podle Johna již existují signály, že některá ministerstva již teď říkají, že nemají peníze na protikorupční opatření. Případné škrtnutí opatření by bylo porušením koaliční smlouvy.

„Ohledně ministerstev jsme nic neřešili,“ uvedla Peake. Poznamenala, že pokud dostane nabídku vládního křesla, bude ji zvažovat. O Peake se spekulovalo v souvislosti s ministerstvem spravedlnosti, které nyní vede Jiří Pospíšil z ODS. Věci veřejné se staví k těmto informacím rezervovaně, ODS ministerstvo přepustit nechce.

Hlavní vyjednavač strany Vít Bárta delegátům podle serveru iDnes.cz řekl, že strana musí ve vládě získat to, co jí podle smlouvy náleží, jinak přestane vládu podporovat. John na tiskové konferenci uvedl, že Bárta mluvil z hlavy a jde možná o únik projevu, který nebyl přednesen.

Vypouštíme nového dravce, tak označil Bárta Tomáše Jarolíma 

Odpolední projevy se nesly ve znamení představování kandidátů do vedení strany. Kromě Radka Johna vystoupili se svými projevy i ostatní členové Johnova týmu. Nováček ve vedení strany teplický zastupitel Tomáš Jarolím mimo jiné mluvil o tom, že by premiér Petr Nečas měl odpovědět na otázku, zda dostala civilní kontrarozvědka BIS jako prioritu boj s korupcí. „Vypouštíme nového dravce,“ glosoval vystoupení Jarolíma exministr Bárta.

Za klíčové téma strany označil boj s korupcí ve svém projevu také předseda Radek John. Důležité je podle něj zdanění hazardu a novela zákona o veřejných zakázkách. Více najdete v samostatné zprávě.  

Vít Bárta:

„Zbavili se Radka Johna na ministerstvu vnitra, aby se dál bránilo v boji proti korupci. Zbavili se mě na ministerstvu dopravy a bránili úsporám, které jsem tam zahájil. Pokud VV nemají být smýkány vlastním osudem, je zapotřebí, abychom přestali ustupovat,“ řekl Bárta a doplnil, že koaliční smlouva „hovoří o čtyřech místech ve vládě“.

Kromě boje proti korupci se Bárta věnoval i reformě zdravotnictví. VV jsou podle něho pro zvýšení spoluúčasti pacientů, ale ne „tupým škrtem, ale sociálně citlivým přístupem“. VV jsou také proti Hegerově plánu podat nynější předlohu ve sněmovně jako pozměňovací návrh k zákonu, který mimo jiné zvyšuje poplatek v nemocnici o 40 na 100 korun za den a umožní standardní a nadstandardní péči zavést. Údajný spor o podobu zdravotnické reformy má být podle Bárty pouhou záminkou pro tlak ODS a TOP 09 na odchod nejmenší koaliční strany z vlády.

Nové vedení strany mají delegáti volební konference v Hradci Králové potvrdit v neděli. Kromě předsedy Radka Johna se v něm mají objevit Karolína Peake jako první místopředsedkyně a na pozici řadových místopředsedů Tomáš Jarolím, Dagmar Navrátilová, Kateřina Klasnová a Milan Šťovíček.