Stát narychlo stahuje ze zahraničí umělecká díla

Praha – Česko stahuje svá umělecká díla ze zápůjček v zahraničí. Je to reakce na rozhodnutí vídeňského a pařížského soudu, které v minulých dnech uznaly firmě Diag Human nárok na odškodnění. Společnost vede proti Česku arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Ve hře ale nejsou pouze obrazy, ale celkově majetek Česka v zahraničí.

Česko se ocitlo po zabavení tří obrazů z Národní galerie rakouskými soudy v úplně nové situaci. Vzácná umělecká díla zapůjčená v zahraničí se stala možným nástrojem ve sporech s českým státem. „Celkem máme zapůjčena do zahraničí díla za čtrnáct milionů euro,“ uvedl ministr kultury Jiří Besser.

U děl, která jsou v zahraničí, se zvažuje, jestli a jak rychle je stáhnout zpátky. Například Národní galerie v Praze má v zahraničí zhruba padesát uměleckých děl v pojistné hodnotě od desítek do statisíců eur. Besser se proto rozhodl na situaci reagovat: „Hned po tom oznámení z rakouské strany jsme zmrazili další zapůjčování děl z národních galerií v Praze a v Brně a od včerejška začala Národní galerie v Praze stahovat díla ze zápůjček v zahraničí.“

Reportáž Olgy Málkové a Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Česko se proti rozhodnutí rakouského soudu odvolá a podle odborníka na mezinárodní právo Vladimíra Balaše má šanci verdikt zvrátit: „U obrazů je to tak, že většinou by neměly být exekuovatelné předměty, které jsou součástí kulturního nebo historického dědictví toho státu.“ Jenže podobný problém se bude možná řešit brzy i v Paříži. Tamní soud totiž také uznal nárok společnosti Diag Human.

Advokát Diag Human Jan Kalvoda nechtěl komentovat, jestli firma požádala o exekuci českého majetku i v dalších státech. Zásadní prohlášení prý chystá do 24 hodin. Nehraje se však jen o umělecká díla, ale třeba i o majetky státních firem – například zahraniční projekty ČEZ nebo 22 českých center. Ty ale nevystavují nikdy díla takové ceny, která by mohla být zajímavá. Navíc budovy českých center jsou většinou součástí diplomatického zastoupení a podle ministerstva zahraničí by tak na ně exekutoři neměli dosáhnout.

Jiří Besser
Zdroj: ČT24