Česko má rozhodnutí pařížského soudu související s Diag Human

Praha - Ministerstvo zdravotnictví v pátek obdrželo nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu související se sporem státu s firmou Diag Human. Od dnešního dne se s jeho obsahem seznamují právníci z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Informovali o tom mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň a ÚZSVM Jana Rennerová. Podle spekulací hrozí obstavení majetku Českého centra v Paříži.

Společnost Diag Human tvrdí, že pařížský soud uznal rozhodčí nález ze srpna 2008, podle něhož musí ČR společnost odškodnit za zmařený obchod s krevní plazmou, za pravomocný a konečný. České úřady nález za pravomocný nepovažují a mají za to, že arbitráž pokračuje.

Společnost Diag Human již začala s vymáháním českého majetku u zahraničních soudů. Právní zástupce společnosti Jan Kalvoda již dříve avizoval, že bude nárokovat více než desetimiliardovou pohledávku v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Uvedl, že zatím nepravomocně uspěl v Rakousku a nyní i ve Francii. Podle něj v obou případech běží Česku čtyřtýdenní lhůta pro podání námitek. V Rakousku už byla zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně, skončila v depozitním skladu soudu, kde mají zůstat do definitivního rozhodnutí.

Telefonát Jana Šmída z Paříže (zdroj: ČT24)

„V pátek nám bylo doručeno rozhodnutí francouzského soudu. Jednalo se o civilní prvoinstanční soud. Rozhodnutí má charakter vykonatelnosti, nicméně není to tak jako v Rakousku, že by to byla vykonatelnost na nějakou konkrétní věc, jako byly třeba v Rakousku ty obrazy. Není to na nic konkrétního, je to velmi obecné,“ řekl dnes mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. To, že rozhodnutí z Paříže je prvoinstanční, uvedla i Rennerová. K obsahu verdiktu se ale nechtěla vyjádřit s tím, že jej právníci v současnosti studují.

„V souvislosti s hrozbou exekuce Českého centra v Paříži činíme všechny možné právnické kroky. Ale ve Francii je to složitější, zdá se, že ten rozsudek je ještě nepříjemnější než ten rakouský,“ sdělil serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Francouzský soud podle něho uznal skončení arbitráže.

Budova číslo 18 v rue Bonaparte a České centrum mají dlouhou dějinnou souvislost. V roce 1916 zde seděla prozatímní vláda T. G. Masaryka. Centrum vzniklo po rozsáhlé rekonstrukci v roce 1997. Podle pařížského katastru je čelo budovy do ulice a za ní přes dvůr je konzulát.

Ministerstvo zahraničí doufá, že Francie bude případně respektovat specifické postavení státního majetku v zahraničí, který dle mezinárodního práva nepodléhá soudním rozhodnutím o exekuci. Podle vídeňské úmluvy o diplomatických stycích nelze zabavit diplomatické budovy a majetek velvyslanectví.

Také společnost Diag Human tvrdí, že rozhodnutí zahraničních soudů potvrzují, že rozhodčí nález z roku 2008 je pravomocný a konečný. V opačném případě by totiž vídeňský a pařížský soud nemohly rozhodnout o vykonatelnosti nálezu.

Vydáno pod