Pražská MHD pojede v pondělí asi normálně

Praha - Doprava v metropoli pojede zřejmě v pondělí podle normálních jízdních řádů. Podle ředitele pražského Dopravního podniku (DP) Martina Dvořáka prý první odborové organizace v této firmě couvají od stávky. Někteří odboráři sice jeho slova odmítají, Dvořák je ale přesvědčený, že metro, tramvaje i autobusy pojedou normálně. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Od první odborové organizace máme oficiální oznámení, že v pondělí stávkovat nebude, s ostatními intenzivně komunikujeme, podle mých předběžných informací chtějí stávku posunout na jiný den, nejsem schopen říct na jaký den. Dá se říct, že v pondělí budou všichni respektovat rozhodnutí soudu,“ potvrdil ČT ředitel DP Martin Dvořák.

Odborářská pondělní stávka v dopravě na protest proti vládním reformám tak po dnešku není vůbec jistá. Soud ji totiž předběžným opatřením na návrh ministerstva financí zakázal. Podle soudců ji odbory neohlásily tak, jak měly. Předáci tvrdí, že postupovali správně. Stávku rozhodně zrušit nechtějí. Nevyloučili však, že by se mohla odsunout. Pak by prý ale mohla být mnohem razantnější.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes po mimořádném zasedání vlády řekl, že by po odborech vláda náhradu hospodářských škod vymáhala „do poslední koruny“, kdyby se v pondělí stávka konala. Je mu prý líto, že ze Strakovy akademie předáci hned odešli. Kabinet ve svém usnesení uvedl, že je k dalším rozhovorům připraven.