Česká zbrojovka dodá na Blízký východ zbraně za 1,2 miliardy

Brno - Česká zbrojovka z Uherského Brodu má dodat kolem 20 tisíc kusů pistolí, samopalů a pušek policejnímu sboru jedné z arabských zemí. Mělo by se jednat pravděpodobně o Spojené arabské emiráty nebo Saúdskou Arábii. Hodnota kontraktu, který je údajně těsně před uzavřením, je zhruba 1,2 miliardy korun. Informaci jako první přinesly Hospodářské noviny.

„V současné době jednáme s našimi obchodními partnery, jednání jsou před dokončením,“ uvedl generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Zbrojovka je opatrná, ve hře jsou ještě dva evropští konkurenti, a detaily proto nechce zveřejňovat.

Zbrojovka dodá pistole CZ 75 i samopaly CZ Skorpion EVO3

Zakázka České zbrojovky (zdroj: ČT24)

Nejmenovaný zdroj na ministerstvu průmyslu a obchodu České televizi potvrdil, že by více než miliardová zakázka měla směřovat do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Tamní policie by měla dostat modernizované pistole CZ 75, samopaly CZ Skorpion EVO3 a taky automatické útočné pušky CZ 805 BREN. Zbrojovka má trvalé povolení, na každý kontrakt ale potřebuje ještě speciální licenci od ministerstva průmyslu a obchodu.

„Bavíme se o firmě, která má v této oblasti mimořádnou kompetenci. A pokud jde o mě, mám v tuto firmu absolutní důvěru,“ tvrdí náměstek ministerstva Milan Hovorka. „Samozřejmě tam existuje riziko, že tyto zbraně budou použité proti opozici, minoritám – ať už náboženským nebo etnickým nebo proti tisku,“ argumentuje Peter Tkáč z hnutí Nesehnutí. Aby se tak nestalo, hlídá ministerstvo zahraničí, které se k získání licence vyjadřuje.

Čeští zbrojaři se snaží zakázkou v Perském zálivu nabýt ztracenou slávu. V roce 2008 vyvezly nejvíc vojenského materiálu a zbraní v historii Česka, za zhruba pět miliard korun. Další rok ale už vývoz, na rozdíl od dovozu, zase klesl.

Součástí jedné z největších zakázek, kterou zbrojovka v posledních letech získala, jsou také nové zbraně dodávané české armádě. Česká zbrojovka totiž vloni vyhrála tendr na přezbrojení české armády. Za dodávky více než 14 tisíc kusů zbraní, převážně pušek, zaplatí stát 1,23 miliardy korun.

Česká zbrojovka, která patří k největším světovým výrobcům ručních palných zbraní, měla loni nejvyšší tržby v historii. Přesáhly 1,7 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o více než 20 procent. Letos chce firma dosáhnout tržeb až na hranici dvou miliard. Firmě roste i zisk, loni vydělala 138 milionů korun, což je meziročně o téměř 50 milionů více.

  • CZ 805 BREN autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2683/268270.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1458/145771.jpg