Kupčení s hlasy by mělo být trestné

Praha – Už potřetí půjdou volit lidé v Krupce u Teplic. Předchozí hlasování soud zrušil, protože ve městě se opakovaně kupčilo s hlasy. To bylo zatím v případě komunálních voleb beztrestné. Koaliční poslanci nyní chtějí, aby se postih za takové jednání dostal do novely trestního zákoníku. V pátek to navrhnou v Poslanecké sněmovně.

V Krupce na Teplicku se kupčilo s hlasy v říjnu 2010 i o půl roku později při opakovaných volbách. Kupčení v obou případech prokázal soud. Metoda byla prostá. „Dostala jsem obálku, ať ji tam hodím, tak jsem ji tam hodila,“ popisuje obyvatelka Krupky. „Dali nám cash a vyplněnou obálku,“ dodává další volič.

Podle nového návrhu koalice by kupčení s hlasy mělo být propříště trestné. Do trestního zákoníku se chystá nový paragraf, podle kterého bude za kupčení hrozit vězení na 6 měsíců nebo až na 3 roky.

„Pokud někdo někomu nabídne peníze s tím, že ten, kdo peníze přijme, potom určitým způsobem volí v rozporu se svou vůlí, tak všechna jednání, která lze pod toto podřadit, budou do budoucna trestná,“ vysvětluje ministr spravedlnost za ODS Jiří Pospíšil.

„Do nynějška to postižitelné nebylo, takže pokud ke kupčení s hlasy docházelo například v soukromém bytě, nemohla policie zasáhnout,“ říká k tomu místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Trestné by mělo být nejen přímé uplácení a hromadné svážení k volebním místnostem, ale také změna trvalého pobytu kvůli volbám. Policie i soudci změnu vítají. „Pokud dojde k upřesnění skutkové podstaty tohoto trestného činu, tak je to jenom správné,“ komentuje to soudce Luboš Vlasák. Ministr spravedlnosti chce, aby se podle pozměňovacího návrhu dalo postupovat už v listopadu.

Reportáž Jany Čermákové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)