Dalík si při nákupu Pandurů řekl o úplatek, naznačují depeše USA

Washington/Praha - Někdejší vlivný spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík si údajně v roce 2008 během tendru na nákup obrněných vozů od rakouské zbrojní firmy Steyr řekl o úplatek. Americká ambasáda v Praze se o tom zmiňuje v depeši z loňského února, kterou nyní zveřejnil server WikiLeaks. Velvyslanectví ale v kabelogramu zároveň upozorňuje, že informace není možné nezávisle ověřit.

„Během obnovených vyjednávání o pandurech počátkem roku 2008 nám řekl jistý zástupce Steyeru, že (tehdy náměstek ministra obrany Martin Barták) připravil příležitost pro někdejšího Topolánkova chráněnce a lobbistu Marka Dalíka, aby požádal Steyr o značný úplatek výměnou za vrácení kontraktu do hry,“ napsala americká chargée d'affaires Mary Thompsonová-Jonesová. Podle zpravodajského webu iDnes.cz informovalo velvyslanectví Washington nejméně třikrát o hlášeních, které dostala od Steyru.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Česko si pořídilo 107 pandurů. Nákup těchto transportérů pro českou armádu od loňského léta kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie. Smlouvu ministerstvo uzavřelo v roce 2009, cenu za dodávku vozidel média označují za neúměrně vysokou.

Pandury
Zdroj: isifa/LN/František Vlček
Vydáno pod