Dnes padaly rekordy, ochlazení možná přinese hurikán Katia

Praha - Předpověď počasí slibující slunečné a teplé září s teplotami nad 20 stupňů Celsia by mohl od příštího víkendu negativně ovlivnit hurikán Katia, který se v pátek vytvořil v Atlantickém oceánu východně od karibských ostrovů, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Katia by do Česka mohla přinést studený vzduch od severozápadu až severu. Zatím ale dnes na řadě míst Česka padaly teplotní rekordy, například v Olomouci, Ostravě, Javorníku a Brodu nad Dyjí. Praha se dnes rekordu nedočkala. Meteorologové očekávají od pondělka ochlazení od západu republiky, v Karlovarském kraji má být vydatný déšť, možná i bouřky. Od 2:00 do 14:00 by mohlo napršet 20 až 40 milimetrů srážek, na silnicích proto hrozí nebezpečí aquaplaningu.

Teploty se na většině území blížily dnes ke 30 stupňům Celsia, nejvyšší hodnoty dosáhly v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, 31,7 Celsia, dosavadní rekord z roku 1997 tam byl 29,4 stupně. V Javorníku se teploty vyšplhaly na 30,8 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1997 tam byl 27,8, v Troubsku bylo dnes 30,7 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2004 tam byl 28,2. Brno-Tuřany překročilo s 30,5 stupni Celsia dosavadní rekord 30,4 z roku 1967. Rekordní teploty 30,3 stupně Celsia dosáhla také Ostrava-Poruba s dosavadní nejvyšší hodnotou 28,5 z roku 2002. Nad 30 stupňů se vyšplhaly teploty v Kroměříži (30,3), Lučině (30,2), Olomouci (30,2) a Byňově (30,1). 

Rekord pražského Klementina 31,5 z roku 1781 dnes překonán nebyl, v hlavním městě se teploty pohybovaly jen těsně kolem třicítky.

Jak bude v půlce září? Dozvíme se za týden

Ještě dnes a částečně i v pondělí vystoupá na území ČR teplota až ke 30 stupňům Celsia, pak bude do republiky až do pátku proudit chladnější oceánský vzduch od západu. Později by se mělo opět oteplit, tato prognóza je však nyní nejistá. „Do cirkulace Amerika - Atlantik - Evropa se totiž kolem 11. září docela výrazně zapojí tou dobou už exhurikán Katia,“ uvedl meteorolog Jan Šrámek. 

Na polovinu září se tak podle něj prozatím rýsují dva scénáře v počasí. Optimistická varianta počítá s tím, že Katia dorazí nad Island. Do střední Evropy by pak proudil teplý vzduch od jihozápadu a odpolední teploty by vystupovaly nad 20 stupňů. „Pesimistická varianta však předpokládá, že si to 'exkatia' namíří přes Atlantik nad Skandinávii a později až nad Pobaltí a na území Česka pronikne studený vzduch od severozápadu až severu,“ upozornil Šrámek. Která z variant vývoje uspěje, se však uvidí až za týden.

Vydáno pod