Poslankyně VV odhlásila nepřítomné kolegy, opozice protestuje

Praha – Schvalování vládních reforem ve sněmovně výrazně zkomplikoval incident, při kterém poslankyně VV Jana Drastichová manipulovala s hlasovacími kartami dvou nepřítomných kolegů. ČSSD a KSČM kvůli tomu na hodinu a půl přerušily jednání sněmovny a vetovaly odpolední schvalování zákonů. Tím pádem muselo skončit jednání už ve 14:00 a sociální a důchodová reforma přijde na řadu až na páteční schůzi.

Drastichová vytáhla karty dvou kolegů z poslaneckého klubu VV při procedurálním hlasování o prodloužení možnosti hlasovat o zákonech až do večera, čímž snížila kvorum potřebné pro schválení návrhu. Vládní poslanci ale i tak měli dostatek hlasů, aby prodloužené jednání sněmovny prosadili – krok Drastichové byl tedy fakticky zbytečný. 

Podle sociálních demokratů se ovšem poslankyně dopustila vážné manipulace. V civilizovaných parlamentech se podle nich za manipulaci s hlasovacími kartami kolegů poslanci vzdávají mandátu. Proto by se měla celou záležitostí zabývat šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) i mandátový a imunitní výbor. Postup Drastichové je prý dalším důkazem toho, že Věci veřejné nejsou demokratická strana a její poslanci nejednají z vlastní vůle. 

Brífink ČSSD kvůli postupu Jany Drastichové při hlasování (zdroj: ČT24)

Miroslava Němcová se prý bude věcí dále zabývat, zatím ale nebude jako předsedkyně sněmovny podávat podnět k mandátovému a imunitnímu výboru, protože není potvrzeno, že by Drastichová spáchala trestný čin. Výbor se ale může začít věcí zabývat z vlastního rozhodnutí. „Určitě je to politováníhodný skutek, který se zde stal. O tom nikdo nepochybujeme. Zadruhé jsem přesvědčena, že paní poslankyně nejednala úmyslně,“ řekla Němcová s tím, že to neznamená automatické „pardonování“. 

Reakce na Drastichovou:

David Rath: „Tady paní kolegyně poslankyně se dopustila manipulace s kartami dvou kolegů, což je podvod.“

Jana Drastichová: „Já se za toto omlouvám. Děkuji, že mě na to pan kolega upozornil.“

Lubomír Zaorálek: „Jestli takový nesvéprávný klub tady schvaluje reformy, které mají platnost léta, tak jsem pro to, abychom se zabývali tímto případem a co se v něm stalo s veškerou vážností.“

Miroslava Němcová: „Situace je velice nepříjemná, paní poslankyně dle mého názor jednala z čiré nezkušenosti, nevědomosti, neznalosti jednacího řádu a postupů procedurálních ve sněmovně a nebyl za tím zlý úmysl.“

Karolína Peake: „Ona je z toho celá špatná, čistě lidsky. Po volbách se říkalo, že je báječné, že ve sněmovně zasedlo víc žen. Ale pořád je tady ještě víc chlapů, bohužel to nejsou pořádní chlapi.“

Michal Hašek: „My jsme chlapi, kteří dodržují ústavu a jednací řád poslanecké sněmovny!“

Sama poslankyně se za celý incident omluvila: „Tam šlo o technickou věc, neměla jsem vytáhnout hlasovací kartu ze zařízení takovým způsobem, jakým jsem to udělala. Měla jsem prostě požádat předsedající, aby nás odhlásila,“ vysvětlovala Drastichová novinářům. Zároveň zdůraznila, že za nikoho nehlasovala a ani prý hlasování neovlivnila. Pokud se bude záležitost řešit na mandátovém a imunitním výboru, jehož je členkou, pak se jednání účastnit nebude, protože by šlo o střet zájmů.