Stíhání Starky kvůli únosu Lamberta Krejčíře jde definitivně k ledu

Praha – Pražské vrchní státní zastupitelství (VSZ) zamítlo stížnost, kterou se rodina zmizelého Lamberta Krejčíře, otce kontroverzního podnikatele Radovana, snažila o znovuotevření případu. Zastavení stíhání příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starky a dalších obviněných z únosu tím nabylo právní moci. Podle policie je sice nepochybné, že byl Lambert Krejčíř unesen a následně kvůli tomu zřejmě i zemřel, nepodařilo se však prokázat, že za tím stáli právě obvinění.

Policisté a následně žalobci ukončili případ letos v dubnu. V květnu pak zmocněnkyně Krejčíře a jeho matky podala proti rozhodnutí stížnost. „Státní zástupkyně 5. září stížnost zamítla,“ uvedla mluvčí VSZ Irena Válová a dodala, že spis již žalobci odeslali na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ). NSZ totiž každé zastavené stíhání ještě přezkoumává.

Podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, v níž byl také Starka. Krejčíř prý poté podle policie za přesně nezjištěných okolností zemřel - některá média uváděla, že v kufru auta na srdeční zástavu. Jeho tělo se nikdy nenašlo. Důvodem, proč se příbramský podnikatel chtěl údajně Lamberta Krejčíře zbavit, byly prý peníze - Starka mu dlužil 67 milionů korun. V případu obvinila policie osm lidí z trestných činů zbavení osobní svobody a loupeže.

Starku a spol. zatkli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v listopadu 2006. Celkem tři měsíce pak kontroverzní podnikatel strávil ve vazbě, propuštěn byl na kauci ve výši osm milionů korun. Ve věznici skončili také viceprezident fotbalového klubu Marila Příbram Vlastimil Spěvák, Jan Vicián, Miroslav Rus, Vladimír Milý a Martin Ondo. Dalšími obviněnými byli Jan Andres a kontroverzní slovenský podnikatel libanonského původu Tarek Bechara, který bývá označován za jednoho z klíčových svědků v kauzách Radovana Krejčíře.

Vydáno pod