Na dukovanské jádro upřel své oko bruselský úřad

Dukovany – Evropská komise (EK) v Bruselu hodlá do jara příštího roku rozhodnout, zda jsou třicetileté ruské reaktory v jaderné elektrárně Dukovany bezpečné. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou elektrárenská zařízení spolehlivá, jde prý o politický problém. Hrozba uzavření se týká i elektráren v Jaslovských Bohunicích či Mochovcích na Slovensku a maďarského holdingu v Pakši. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Evropské komisi jde o odolnost jaderných bloků vůči přírodním pohromám a bezpečnostním rizikům. Deník píše, že uzavření všech 143 jaderných bloků v EU by politicky neprošlo, proto se prý podle jeho zdrojů snaží evropští odpůrci jaderné energie nadefinovat klíčové testy tak, aby jimi neprošly alespoň starší reaktory, které také právě v Dukovanech fungují.

Provozovatelé zdrojů jaderné energie v současnosti dokončují tzv. stress testy a počátkem prosince má EK vydat předběžnou zprávu o bezpečnosti jaderných elektráren. LN píší, že v sídle EK se nyní hraje o to, aby vyhodnocení bezpečnostních rizik bylo co nejpřísnější. Razantní postup se dá údajně očekávat díky tomu, že v čele úřadu eurokomisaře pro energetiku stojí Günther Oettinger z Německa, které je známé svým protijaderným naladěním.

Společnost ČEZ v současnosti usiluje o prodloužení životnosti čtyř dukovanských bloků o deset let. Podle vyjádření nového šéfa Daniela Beneše pro deník má elektrárna povolení k provozu do roku 2015, navzdory posledním zprávám z Bruselu považuje prodloužení provozu o deset let za reálné.