Paroubek ukončil jednání o vstupu do ČSNS

Praha - V České straně národně socialistické (ČSNS) to vře kvůli ohlašovanému přestupu expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka do této strany. Část členů předsednictva viní šéfa ČSNS Karla Janka z poškozování strany a porušování stanov. Janko otevřeně říká, že nesouhlasí s Paroubkovým programem pro ČSNS. Paroubek následně oznámil, že s Jankem vyjednávání o vstupu ukončil. Ve hře je i založení nové strany, uvedl poslanec. Předsednictvo ČSNS 2005 se ohradilo proti tomu, jak Janko navzdory usnesení stranického vedení poskytuje médiím informace, které jsou prý jen jeho osobním názorem a nerespektují stanoviska vyšších orgánů strany. Pod prohlášením je podepsáno několik členů předsednictva včetně prvního místopředsedy Stanislava Palši.

Janko podle prohlášení poškozuje stranu při probíhajících jednáních s poslancem Jiřím Paroubkem. Předsednictvo je údajně nuceno předložit na říjnovém zasedání ústřední rady příslušné návrhy k radikálnímu řešení této situace. Paroubek uvedl, že s Jankem vyjednával téměř tři čtvrtě roku a jeho vyjádření z posledních týdnů ho překvapují. „Nechci nikomu dávat záminky k poškozování dobrého úmyslu vedením neplodných hádek a diskusí, a proto jsem se rozhodl ukončit další rozhovory s panem Jankem jako předsedou strany,“ sdělil bývalý šéf ČSSD.

Paroubek výslovně neřekl, že jednání s ČSNS jsou zcela minulostí, podotkl však, že jeho případný přechod do této strany byl vždy jednou ze dvou variant. „Probíhají i diskuse nad novým politickým levostředovým subjektem,“ uvedl. Předpokládá prý spolupráci s těmi národními socialisty, kteří chtějí prosazovat ideály této strany. „Pochopil jsem totiž, že většina členů ČSNS se mnou tento názor sdílí,“ dodal.

„Chtějí mě odvolat,“ uvedl Janko, jenž z porušování stranických stanov naopak viní své stranické oponenty. Spor zdůvodňuje hlavně programovými důvody. „Nesouhlasím s programem, se kterým pan Paroubek přišel, není to národně socialistický program,“ uvedl. Janko navíc zpochybnil některá jména, která pod prohlášením předsednictva figurují. Ústřední rada ČSNS bude zasedat 8. října. Na něm se mělo údajně rozhodnout o Paroubkově přijetí a o konání sjezdu 28. října, na kterém se prý měl stát novým předsedou České strany národně socialistické.