Anticenu za přístup k informacím získala správa Šumavy

Praha - Správa Národního parku Šumava se letos stala jedním z vítězů soutěže o nejhorší příklady postoje úřadů k poskytování informací. Získala cenu veřejnosti za to, že podle nominace „zneužívá“ svůj web a sociální síť Facebook k propagandě ohledně problematiky kůrovce. U poroty získalo hlavní cenu vedení Šestajovic u Prahy, neboť vyloučilo oba opoziční zastupitele za SOS a TOP 09 z takzvaných neveřejných porad zastupitelstva se starostou, aby nevynášeli informace. Naopak Nejvyšší správní soud (NSS) vyhrál soutěž o otevřenosti úřadů za verdikt zveřejňovat plat. Více o soutěži Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí kvalitu poskytování informací občanům zejména z úřadů veřejné a státní správy, zde.

Správa šumavského parku byla nominována mimo jiné za to, že na svém webu upozorňovala na nesouhlas několika plzeňských členů Strany zelených s letní blokádou kácení stromů kvůli kůrovci v lokalitě Na ztraceném, ale oficiální názor strany, který kritizoval postup správy parku, neuvedla. Loni přitom správa získala od lidí pozitivní ocenění v soutěži za zpřístupnění informací o malých zakázkách na kácení. Počátkem letošního roku se ale změnilo vedení parku. Podle mluvčího parku Pavla Pechouška jde o takzvanou cenu veřejnosti, namísto reprezentativního průzkumu se opírá pouze o internetové hlasování. 

Otevřeným úřadem je naopak Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud (NSS) letos vyhrál soutěž o nejlepší příklady otevřenosti úřadů. Vítězství mu přineslo jeho květnové rozhodnutí, podle něhož mají úřady povinnost poskytovat informace o platecha odměnách ve veřejné správě. „Je velice smutné, že si právo na informace musí lidé u nás vysoudit na veřejných institucích, které by informovanost měly mít ve svém vývěsním štítu,“ uvedl předseda NSS Josef Baxa. Potěšilo ho, že rozsudek vedl k reakcím odpovědných institucí a „že už to nikdy nebude jako dřív“. 

Mezi „oceněnými“ i Městské státní zastupitelství v Praze a pražský městský soud

O první místo za porušení přístupu k informacím se podle dnešního oznámení pořádajícího sdružení Otevřená společnost podělily Městské státní zastupitelství Praha a pražský městský soud. Porota je ohodnotila za to, že odmítaly zveřejňovat informace, ačkoli tuto povinnost mají podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Zastupitelství argumentovalo tím, že zákon to požaduje jen u elektronicky poskytnutých informací. V této praxi prý navíc pokračuje i přes upozornění nadřízeného státního zastupitelství, že jde o chybný výklad. Podle zástupce pořadatelů Oldřicha Kužílka už pražské zastupitelství svou chybu napravilo. 

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Městský soud zase podle nominace uvedl, že informace poskytnuté na základě individuální žádosti „nezveřejňuje způsobem umožňujícím dálkový přístup“. Podle organizátorů soutěže jsou to příklady pohrdání právem, které mají obě instituce prosazovat.

Anticenu dostala i rada Prahy 11

Anticenu za svobodu projevu a šíření informací obsadila rada Prahy 11 za rozhodnutí zrušit pořizování záznamů z jednání zastupitelstva a záznamy z dřívějších zasedání znepřístupnit. Rozhodnutí, které radnice zdůvodnila finančními úsporami a ochranou osobních údajů, padlo podle nominace poté, co se na zastupitelstvu bouřlivě probíraly zakázky pro agenturu ABL, která patří rodině předsedy poslanců VV Víta Bárty.

Cenu v podobě smaltované tabule s nápisem ZAVŘENO si poprvé v devítileté historii soutěže přišel převzít za Prahu 11 vedoucí odboru kanceláře starosty Josef Škvor. K opatření uvedl, že ke zrušení videozáznamů vedl spor, který kvůli zveřejňování záznamů vedou Karlových Vary s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Záznamy z jednání zastupitelstva jsou podle Škvora k dispozici podle zákona v písemné podobě. 

Opozice na Praze 11 začala zakázky kritizovat poté, co média zveřejnila kauzu údajného sledování komunálních politiků Jižního Města. Zakázky byly podle nich předražené, ABL měla na nich získat desítky milionů korun. Podle kontrolního výboru ale byly všechny smlouvy v pořádku. Opoziční zastupitelé s tím nesouhlasí, podali trestní oznámení.

Soutěž v některých případech postrčí úřady správným směrem 

V minulých letech se díky soutěži některé úřady výrazně polepšily, například Lanškroun. Ten už několik let na internetu zveřejňuje nejen podrobné zápisy z jednání rady, ale také, kdo jak hlasoval nebo popis diskuse.

Vydáno pod