Nejlepším českým barem je podle Maurera pražský Barego Bar

Praha - Nejlepším barem v ČR je podle publikace Maurerův výběr Grand Bar pražský Barego Bar na Malé Straně. Jediný mimopražský bar, který se dostal do první desítky, je českobudějovická Žlutá ponorka. Přehled vychází z poznatků dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za své peníze navštěvovali a známkovali jednotlivé podniky. Žebříček zveřejnily dnešní Lidové noviny. Dnes zároveň startuje barmanská Grand Bar Party, na které bude představena tištěná publikace. Během jedné noci pak mohou lidé navštívit 10 vítězných barů a ochutnat 30 netradičních koktejlů za výhodné ceny.

Na druhé příčce se umístil bar La Casa de La Havana Vieja, třetí místo patří baru Two Steps, čtvrtý je Bugsy's Bar a páté místo zaujímá Cloud 9 Sky Bar & Longue. Překvapivě se do první desítky nejlepších nočních podniků v Česku dostala řada hotelových barů. „Máme prověřeno, že hodnotili převážně lidé, kteří jsou již mnoho let zapojeni do ankety Grand Restaurant, a tím se vysvětluje umístění několika hotelových restaurací v top desítce,“ řekl novinám Maurer.

Dobrovolníci ohodnotili 269 barů

Anketa navazuje na gastronomický projekt Maurerův výběr Grand Restaurant, který vznikl před patnácti lety. Na rozdíl od hodnocení restaurací byl podle Maurera v případě barů patrný větší zájem mladých lidí. „Přibližně asi čtvrtina hodnotitelů byla ve věku mezi 18 a 25 lety,“ dodal. Hodnotit mohl každý, kdo se zaregistroval na webových stránkách grandbar.cz. Dobrovolníci hodnotili kvalitu nápojů, úroveň obsluhy, interiér a celkovou atmosféru.

Vydavatel publikace už dříve uvedl, že tato celostátní anketa si klade za cíl informovat jen o kvalitních a zajímavých podnicích. Podle Maurera má být přehled „obranou proti nekvalitnímu pití, špatným drinkům a nepříjemné obsluze“.

Hlasování bylo podle mluvčí projektu Dominiky Vrkotové rozděleno do jednotlivých kategorií, kam patřily například hotelové bary, music bary, gay bary nebo studentské bary. Součástí publikace je i hodnocení odborníků české barové scény.

Deset nejlepších barů podle Maurerova výběru Grand Bar:

1. Barego Bar, Mandarin Oriental, Praha 1

2. La Casa de La Havana Vieja, Praha 1

3. Two Steps, Kempinski hotel, Praha 1

4. Bugsy's Bar, Praha 1

5. Cloud 9 Sky Bar & Longue, Hilton, Praha 8

6. Black Angel's, Praha 1

7. Hemingway Bar, Praha 1

8. Café Longue, Praha 5

9. Žlutá ponorka Coctail Bar, České Budějovice

10. Aureole, City tower, Praha 4

Vydáno pod