Volební průzkum: Náskok ČSSD se mírně snížil, mandáty drží lidovci

Praha – Ve volebních průzkumech nadále vede aktuálně nejsilnější opoziční strana. Náskok sociální demokracie oproti druhé ODS se však nepatrně snížil. Podle volebního modelu agentury Faktum Invenio by do poslaneckých křesel nyní zasedli zástupci pěti stran. Do sněmovny by se v současné době dostali lidovci, zatímco zelení se drží s 4,9 procenta těsně pod hranicí potřebnou pro zvolení.

Druhá ODS by podle Factum Invenio získala 20 procent. Je tedy zhruba na úrovni loňských voleb, kdy dostala 20,2 procenta hlasů. Od posledního průzkumu v září si mírně polepšila a jelikož sociální demokraté spadli o dvě procenta, rozdíl mezi oběma vedoucími stranami se snížil. Na 16 procentech stále zůstávají třetí komunisté, čtvrtá TOP 09 by dostala 12,5 procenta a lidovci šest procent halasů. Posiluje Strana zelených, nynějších 4,9 procenta by na zvolení jen těsně nestačilo. Mírně vzrostly preference VV, ale ani se 3,6 procenta by se do sněmovny nedostaly.

Z výzkumu vyplývá, že současná vládní koalice by neměla potřebnou většinu. Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly 79 mandátů, s případnou podporou KDU-ČSL také nedostatečných 89 mandátů. Pravo-středovou spolupráci by nakonec případně mohla zachránit Strana zelených, pokud by se jí podařilo pětiprocentní hranici překročit. Levicové strany ČSSD a KSČM by se 111 mandáty nadpoloviční většinu získaly s přehledem.

Podle odhadu rozdělení mandátů by sociální demokraté měli ve sněmovně 72 křesel, ODS 49, KSČM 39, TOP 09 třicet a lidovci deset křesel. Od zářijového průzkumu tak o dvě křesla oslabili lidovci, po jednom získala ODS a komunisté.

Factum Invenio provedlo průzkum mezi 23. zářím a 3. říjnem na vzorku 926 lidí. Volební model vychází ze stranických preferencí a informací o hlasování v minulých volbách do sněmovny. Výsledky voleb v minulých letech ukázaly, že agentury odhadují rozhodnutí voličů poměrně nepřesně, naznačují ale trendy v oblibě politických stran.