Knížky IZIP by VZP mohla nařídit pro všechny ordinace

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by podle svého ředitele Pavla Horáka měla kompletně převzít projekt elektronických zdravotních knížek společnost IZIP. Horák na tiskové konferenci uvedl, že plán přednese správní radě s tím, že pojišťovna může buď oproti současným 51 procentům získat celé vlastnictví, nebo převzít všechny aktivity projektu. Horák navíc České televizi sdělil, že v případě převzetí firmy IZIP by internetové zdravotní knížky mohly být v budoucnu povinné pro všechny lékaře i nemocnice. Projekt by tím prý ušetřil zdravotnictví několik miliard korun.

Vedení VZP si v minulých dnech vysloužilo kritiku kvůli spoluvlastníkovi projektu – švýcarské společnosti eHI eHealth International AG, od které VZP odkoupila většinový podíl 51 procent. Právě zbývající část v rukou Švýcarů by podle některých informací měla v případě zastavení projektu IZIP mohla na pojišťovnu uvalit arbitráž. Horák však takové spekulace odmítl s tím, že VZP má své zájmy smluvně chráněny a riziko arbitráže nehrozí.

Pokud Horák prosadí svůj návrh, už za rok možná budou internetové zdravotní knížky od firmy IZIP povinným vybavením všech ordinací. VZP si od povinnosti sdílet data mezi lékaři a pacienty slibuje miliardové úspory. Moderní správa například zajistí, že doktoři nebudou předepisovat zbytečné léky a vyšetření. S tím, že IZIP bude fungovat jen v případě, že bude povinný, souhlasí i vlivní politici vládní ODS.

IZIP
Zdroj: ČT24

Zdrženlivý k zavedení povinnosti je naopak ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger, zatímco rezolutně proti je opozice. „Jde o klasický tunel, kdy tady máme něco, co nefunguje, co je k ničemu. Neslouží ani pacientům ani lékařům,“ vzkázal stínový ministr zdravotnictví David Rath(ČSSD).

Ředitel Horák však od svého plánu nechce ustoupit. „Je třeba tu situaci jednou a provždy vyřešit. Osobně správní radě navrhnu, aby naším cílem bylo převzetí celého projektu, ať už to bude tím, že získáme všech 100 procent akcií, nebo převezmeme veškeré aktivity související s tím projektem a naše ostatní smluvní vztahy tím skončí.“ Takové řešení prý navrhne správní radě pojišťovny. „Musíme si ochránit především svoje peníze, investice, svoje zájmy,“ řekl Horák.

Švýcarská firma měla stoprocentní podíl v IZIPu, poté co jí akcie převedli europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Po prodeji 51 procent zpět do Česka zůstalo firmě zbylých 49. „Odmítám jakékoliv politické napadání či zatahování do těchto kauz. Já jsem vždycky postupoval z hlediska manažerského odborníka a z hlediska zájmů VZP. Jsem přesvědčen, že ten projekt je správný, že se jeho prostřednictvím dají efektivně využít miliardy z veřejného rozpočtu, protože tento projekt v různých formách probíhá po celém světě,“ sdělil Horák.

VZP
Zdroj: ČT24

Šťastný: Horákův návrh je jediný správný

S Horákovým návrhem souhlasí předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a také člen správní rady VZP Boris Šťastný (ODS). „Návrh ředitele Horáka  převzít celou společnost je podle mého jediný správný,“ uvedl Šťastný s tím, že správní rada nyní vyhodnotí veškeré smlouvy se švýcarským spoluvlastníkem. „To, že akcie společnosti patřily panu europoslanci Cabrnochovi a Ouzkému, pro nás to bylo obrovské překvapení. Stálo by za to, aby dotyční vydali prohlášení a vyvrátili spekulace o nějakých pojistkách arbitráží,“ dodal poslanec.

Spolu s ostatními členy rady se také chystá jednat se švýcarskou stranou. Právní zástupce Thomas Ladner přijede do Česka 20. října. „Chci, aby proti nám seděly skutečně osoby, které mají zájem o osud toho projektu,“ sdělil Šťastný. Podle serveru iHned.cz má švýcarská společnost vazby na firmu Touzimsky Kapital AG, kterou si ve Švýcarsku zaregistroval bývalý tajemník šéfa Českých drah a dřívější liberecký zastupitel Jan Veverka.

Pojišťovna teď chystá audit sporného projektu a nechává si zadní vrátka - akcie ještě může do 90 dnů vrátit. Proti záměru převzít celý projekt neprotestují ani členové rady VZP za sociální demokracii.

Do projektu IZIP se zapojilo víc než 2,5 milionu pojištěnců VZP, podle statistik společnosti ho využívá víc než 20 000 lékařů z celkového počtu 47 000 členů České lékařské komory. Podle kritiků systému ale řada přihlášených pacientů a lékařů systém nepoužívá. Systém je podle nich málo efektivní a předražený. Za deset let do něj VZP investovala miliardu korun. IZIP ale připomíná, že značná část z toho byla a je určena na motivační platby lékařům. VZP chce nyní knížky IZIP vyzkoušet v pilotním projektu ve dvou krajích - v Karlovarském a na Vysočině. Na základě jejich fungování a auditu firmy pak rozhodne, jak dál.

Systém elektronických zdravotních knížek společnosti IZIP umožňuje sdílet informace o léčení pacientů mezi lékaři. Projekt má usnadnit i komunikaci pacienta s lékařem. Knížku si mohou zřídit zdarma prozatím pouze pojištěnci VZP.

Elektronická zdravotní knížka obsahuje přehledy vykázané péče, uhrazených regulačních poplatků, doplatků za léky. Umožňuje kontrolovat historii pojištění a plateb pojistného. Pacient tak má přehled, kolik péče o jeho zdraví stojí, a může kontrolovat, jaké úkony si na něho lékař vykázal. Elektronická knížka slouží také jako zdravotní průkaz v zahraničí.