Kohout trvá na svém - dostával od Jakubce peníze, radní to odmítá

Šluknov (Děčínsko) – Radní Ústeckého kraje Petr Jakubec odmítá, že by si platil Lukáše Kohouta na špinavou práci. Chce ho žalovat pro pomluvu. Kohout se ale soudu nebojí, dnes novinářům ukázal obálky, v nichž údajně od Jakubce dostával peníze. „Rád je poskytnu soudu ke grafologickému rozboru a sejmutí otisků,“ řekl dnes ve Šluknově novinářům. Na dvou obálkách je číslo měsíce, roku a nápis „Lukáš Kohout“. Radní ho údajně platil už od listopadu loňského roku, dostával prý měsíčně víc, než činí minimální mzda.

Kohout měl společně s Jakubcem a bývalou ředitelkou litoměřického gymnázia Evou Bulasovou vymýšlet, jak vylepšit její obraz při protestech studentů a učitelů. Zařizoval například mrtvou kočku, kterou pak Bulasová pak našla přibitou na dveřích. „Kočku jsem nezařizoval já, ale další člověk. Byla už mrtvá, z kafilérky,“ vysvětlil Kohout. Informaci o tom, že právě radní Jakubec si objednal mrtvou kočku, která skončila na dveřích ředitelky Bulasové, prozradil v pátek médiím sám Kohout. 

Trojice také plánovala instalaci odposlouchávacích zařízení do ředitelčiny kanceláře a dalších místností ve škole, včetně kabinetů učitelů, kteří Bulasovou kritizovali. K nápadu je prý inspirovala poslankyně Kristýna Kočí (VV), která zveřejnila odposlechy svých kolegů. 

Jakubec se ale ke Kohoutovi nezná. „Samozřejmě je to lež, nejspíš budu podávat žalobu na ochranu osobnosti. Nemám takové věci ve zvyku, ale tohle už překročilo všechny meze a poškozuje to i krajský úřad. Pan Kohout už kvůli demonstracím přestal být středem pozornosti, tak si hledá jiná témata,“ komentuje situaci Jakubec. Později své vyjádření ještě rozšířil, Kohoutovo obvinění je prý součástí politického boje. „Jsem o tom stoprocentně přesvědčený, někdo ho k tomu zřejmě motivoval,“ dodal. Kohout dnes řekl, že by měl Jakubec rezignovat na svou funkci. 

Kritika Bulasové trvala delší dobu, několikrát její odpůrci demonstrovali v Litoměřicích. Na červnovém zastupitelstvu Ústeckého kraje proti ní protestovalo asi sto lidí. Prvního září se před gymnáziem ze stejného důvodu sešlo několik stovek lidí, mezi nimiž byli studenti, učitelé, rodiče, zástupci vedení města i regionální politici. Bulasová následující den sama rezignovala. Neúnosný nátlak na sebe dokládala právě mrtvou kočkou na svých dveřích. 

Bulasová od 1. října pracuje na Odboru strategie přípravy a realizace projektů. Podle Kohouta jí prý už o prázdninách radní Jakubec hledal nové místo. „Chtěl ji uklidit buď na ministerstvo školství, nebo na krajský úřad,“ řekl Kohout s tím, že ale neví, kdo měl místo na ministerstvu pro Bulasovou zařídit.