Obstrukce ČSSD pokračovaly, na reformy opět nedošlo

Praha - Sociální demokracie dalším dnem pokračovala ve sněmovně v taktice obsktrukcí. Koalice si tak i pro dnešek schválila možnost nočního jednání. Těsně před půlnocí ale schůzi přerušila, poslanci se opět sejdou v neděli v 9:00. O 14 reformních zákonech se dnes nehlasovalo. Pokud se v neděli do rozpravy nepřihlásí moc lidí, ke schvalování reforem by mohlo dojít odpoledne. U řečnického pultu se dnes střídali hlavně poslanci ČSSD, kteří se mimo jiné neúspěšně domáhali třetích a dalších vystoupení v rozpravě k reformním zákonům. Koalice ale odhlasovala zkrácení doby na řečnické vystoupení a každému poslanci povolila mluvit nejvýše dvakrát deset minut.

Nad tím, že zmizela jeho třetí přihláška do diskuse, se podivoval poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Podotkl, že ke dvěma předlohám vystoupil a chtěl hovořit o třetí. „Mým rozhodnutím, stvrzeným mým podpisem, technici vymazali třetí, čtvrté a další přihlášky poslanců,“ uvedla předsedající Kateřina Klasnová (VV) a zdůraznila, že věc konzultovala se sněmovními legislativci.

O víkendu jednají poslanci poprvé od roku 2009

Poslanci ČSSD ale tvrdili, že mohou vystoupit dvakrát ke každé ze čtrnácti předloh a že koalice porušuje jednací řád a ústavu. Nevyloučili proto, že postup koalice nechají přezkoumat Ústavním soudem. Tejc zároveň podal proti postupu Kateřiny Klasnové námitku. Sněmovna ji ale koaliční převahou zamítla, nicméně sněmovní právníci podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka postup koalice zpochybnili. „To není žádná legrace, to je cesta k totalitnímu systému,“ reagoval hejtman David Rath (ČSSD).

Ustanovení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, o který se pře opozice s koalicí:   

Sloučení rozpravy: 
§ 54
odst. 8) Sněmovna může v průběhu schůze hlasováním bez rozpravy přesunout body pořadu nebo sloučit rozpravu ke dvěma nebo více bodům pořadu. Může též přerušit projednávání bodu pořadu a další jednání o něm odročit. 

Omezení řečnické doby:
§ 59
odst. 1) Sněmovna se může k projednávanému bodu usnést bez rozpravy na omezení řečnické doby, která nesmí být kratší než deset minut. Omezení řečnické doby se nevztahuje na poslance pověřeného přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu.
 
odst. 2) Sněmovna se může bez rozpravy usnést, že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát.


Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si neodpustil zkritizovat celý legislativní proces tak, jak probíhal. Podle něj byl velmi jednostraný. „Vláda nikdy nebyla schopna na půdě Poslanecké sněmovny argumentovat. Teprve obstrukce ze strany sociální demokracie donutila alespoň část členů vládní koalice, aby museli vystoupit a aby museli začít hájit své plány a záměry pro příští rok,“ dodal předseda.

S Kocourkem ani Vondrou opozice neuspěla

Opoziční ČSSD hned v úvodu schůze neúspěšně žádala zařadit na dnešní jednání debatu o majetkových poměrech ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) kvůli původu peněz, s nimiž obchodovala jeho matka. Koalice požadavek na nový bod vetovala. „Ministři tady sedí jako pařezové a nejsou schopni reagovat na nic,“ reagoval Lubomír Zaorálek (ČSSD). Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby záležitost vysvětlil premiér Petr Nečas (ODS). Ministerský předseda už s Kocourkem mluvil, pokračovat bude příští týden.

Martin Kocourek
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Pravdu o náhlém zbohatnutí Kocourkovy matky chce ale znát například i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Jistěže by měl být každý ministr schopen vysvětlit finance, které se ho týkají,“ řekl ČT. Zázračná zbohatnutí už „začínají štvát“ i místopředsedu poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta: „Jestli je to férový obchod, budiž paní Kocourkové přáno, pokud ne, ať okamžitě zmizne z politiky.“ V uspokojivé vysvětlení celé kauzy doufá i Karolína Peake (VV).      

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek chtěl zařadit na schůzi i debatu o auditu státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM), který zadal bez výběrového řízení ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Ministr Vondra ve mně vyvolává úžas a začíná být záhadnou postavou,“ podotkl Zaorálek. Podle dnešního Práva zadal Vondra desetimilionovou zakázku bez tendru navzdory názoru právníků ministerstva, záležitostí se zabývá kolice.

Paroubek: Obstrukční chování je „bezobsažná fraška“

Také poslanec a někdejší předseda ČSSD vstoupil do diskuze, byť jen ve své tiskové zprávě. V té uvedl, že by měla sociální demokracie zanechat obstrukcí a raději vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Taktika, kterou ČSSD zvolila, se podle Paroubka změnila ve „frašku,“ která koalici naopak spíše stmelila. „Máme jedinečnou šanci tuto vládu zdiskreditovat, docílit zvýšení veřejného odporu proti ní a v konečném důsledku tak zabránit zvyšování DPH, cílené likvidaci sociálního státu, privatizaci veřejného sektoru a přenášení nákladů krize na zdravotně postižené a příjmově slabé skupiny obyvatel,“ uvedl dále Paroubek.