2011 - rok, kdy odešel Václav Havel

Praha – Končí rok 2011 a s jeho závěrem tu je i čas bilancování. Pro některé byl rokem úspěšným, pro některé méně. Pro řadu lidí byl ale i zároveň posledním rokem jejich života. Česko a celý svět zasáhla koncem roku smutná zpráva - ve věku 75 let navždy odešel dramatik, disident, ale hlavně první český polistopadový prezident Václav Havel, jehož přínos k nastolení demokracie v srdci Evropy byl naprosto zásadní. V roce 2011 Čechy šokovala smrt tří hokejových reprezentantů i vražda oblíbené spisovatelky Simony Monyové. Svět může být ale i trochu klidnější - po skoro deseti letech byl dopaden a zabit nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin. O život přišel i dlouholetý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Letošní rok byl také posledním pro mladou talentovanou zpěvačku Amy Winehouse či největšího vizionáře v oblasti vyspělých technologií Steva Jobse.

Václav Havel zemřel náhle v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku v přítomnosti manželky Dagmar. V posledních letech se potýkal s vážnými zdravotními problémy. Celý následující týden se nesl ve znamení vzpomínání na tuto osobnost světového formátu. Rakev s exprezidentovými ostatky byla dva dny vystavena v Pražské křižovatce, následující dva dny pak na Pražském hradě. Každý den mu přišly dát poslední sbohem zástupy lidí. Česko drželo třídenní státní smutek, který v pátek 23. prosince vyvrcholil státním pohřbem v Chrámu sv. Víta za účasti předních světových i českých státníků. 

Svět 2012 – o trochu bezpečnější

Bývalému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu se stalo osudné tzv. arabské jaro – vlna protivládních protestů v arabském světě, která se začala šířit z Tuniska. Ozbrojení povstalci se dlouhých osm měsíců snažili svrhnout Kaddáfího režim, což se jim s pomocí NATO podařilo. Kaddáfí byl dopaden a následně zabit, když se pokoušel uprchnout z obklíčeného města Syrta. O život přišel i nejhledanější terorista světa, strůjce atentátů z 11. září 2001 Usáma bin Ládin. Vůdce al-Káidy dopadlo americké speciální komando v Pákistánu. Jeho smrt hodnotila většina světových politiků jako úlevu. Bin Ládinovo tělo bylo podle zvyklostí pohřbeno do moře.

Zemřel i severokorejský vůdce Kim Čong-il. Podle severokorejské propagandy mu bylo 69 let, jiné zdroje uvádějí, že se narodil už v roce 1941. V čele země stál od roku 1994. O jeho smrti informovala tamní média s dvoudenním zpožděním. Vůdce prý zemřel ve vlaku cestou za občany na tělesné i duševní přepracování. Do čela země se postaví jeho třetí syn, Kim Čong-un.

  • Muammar Kaddáfí autor: Paulo Duarte, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2817/281617.jpg
  • Usáma bin Ládin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266500.jpg
  • Kim Čong-il zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3130/312961.jpg

Nečekané tragédie

Nejen sportovní fandové byli v šoku poté, co se světem roznesla zpráva o tragédii ruského hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl. Hráči letěli na utkání ruské kontinentální ligy, jejich letoun Jak-42 se ale krátce po startu zřítil. Při neštěstí zahynulo 44 lidí ze 45 na palubě. Zemřeli i tři čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek

V pouhých 44 letech přišla tragicky o život nejprodávanější česká spisovatelka, autorka románů pro ženy Simona Monyová. Z vraždy je podezřelý její manžel. Podle policie ubodal Monyovou v hádce nožem. Hrozí mu až 18 let vězení.

Svět také přišel o mladou a talentovanou zpěvačku Amy Winehouseovou. Bylo jí 27 let. Za její smrtí stál démon alkohol, kterému zpěvačka spolu s drogrami léta holdovala. Umělecký úspěch, bouřlivý život a náhlá smrt zařadí Winehouseovou do řady velkých osobností hudebního světa, které stihl podobný osud. 

Český rozpočet už nikdy nesestaví jeho mistr

Smrt si náhle přišla i pro bývalého ministra financí a největšího znalce českého státního rozpočtu. Eduard Janota zemřel ve věku 59 let, když zkolaboval při hraní tenisu. O Janotovi se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví.

Ve věku 56 let prohrál svůj dlouholetý boj s rakovinou největší vizionář světa vyspělých technologií, spoluzakladatel a dlouholetý ředitel firmy Apple Steve Jobs. Pod jeho vedením Apple přeměnil odvětví informačních technologií a propojil zábavu s komunikací. Americký prezident Barack Obama řekl, že Jobs je ztělesněním amerického důvtipu a vynalézavosti. „Pro ty z nás, kteří měli to štěstí s ním pracovat, je to šílená čest,“ reagoval na zprávu o Jobsově smrti jeho dlouholetý kamarád a konkurent v jedné osobě Bill Gates. Použil tak stejná slova, která často říkal i Jobs. Slovo „šílený“ patřilo k jeho oblíbeným. Apple začínal v garáži, dnes to je třetí nejdražší obchodní značka po Googlu a IBM.

Úctyhodných sto let se dožil režisér Otakar Vávra. Za svou dlouholetou kariéru natočil přes padesát filmů, které utvářely českou kinematografii dvacátého století. Za svou tvorbu si vysloužil řadu vyznamenání, zároveň jsou mu ale někdy vytýkány snímky poplatné komunistické ideologii.

  • Steve Jobs zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2929/292871.jpg
  • Amy Winehouseová autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2737/273696.jpg
  • Arnošt Lustig autor: Jindřich Mynařík, zdroj: Isifa/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3123/312209.jpg
  • Jiřina Švorcová zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2777/277643.jpg

Ve věku 85 let navždy odešel jeden z nejvýraznějších českých spisovatelů dvacátého století, autor knih o holocaustu Arnošt Lustig. Spisovatel bojoval pět let se zákeřnou nemocí s velkou statečností a pověstným humorem. „Když mu dávali koncem ledna jednu z posledních transfuzí a okolo něj stálo to konzilium lékařů, tak se najednou z té mátohy probral a říká: 'Doufám, že to je krev křesťanských panen,'“ vzpomíná novinář a spisovatel Karel Hvížďala.

V 67 letech dobilo srdce básníkovi a legendě českého undergroundu Ivanu Martinovi Jirousovi. „Zpráva o smrti Ivana Jirouse mne hluboce zasáhla a cítím se všemi, kteří mu byli blízko. Byl po dlouhá léta můj dobrý kamarád, který významně ovlivnil společenský pohyb v naší zemi. Jsem rád, že se Magor dožil lepších časů, o které se sám nemálo zasloužil,“ komentoval smrt legendy a hlavy skupiny Plastic People of the Universe někdejší prezident Václav Havel.

Při operaci srdce zemřel ve věku nedožitých 73 let spisovatel Jiří Gruša. Signatář Charty 77 žil v emigraci, po revoluci se vrátil zpět do Česka. Působil také jako diplomat a ministr školství. Ve věku 85 let zemřel cimrmanolog, herec, muzikant a velký znalec jazyků Pavel Vondruška. Podlehl následkům zranění, když coby průvodce zahraničních turistů po budově Stavovského divadla spadl nešťastnou náhodou do orchestřiště.

  • Ivan Magor Jirous zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3017/301693.jpg
  • Jiří Gruša zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3113/311224.jpg
  • Zuzana Dřízhalová autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2883/288236.jpg
  • Zdeněk Miler zdroj: Facebook http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3076/307517.jpg

Na pooperační komplikace po operaci bypassu zemřel klarinetista a zpěvák Banjo Bandu Ivana Mládka Ivo Pešák, v pouhých 36 letech podlehla rakovině herečka Zuzana Dřízhalová, známá hlavně ze seriálu Rodinná pouta. Na poslední cestu vyprovodil svého tvůrce, ilustrátora Zdeňka Milera, nesmrtelný Krteček. Miler se dožil úctyhodných 90 let. 

Jiřina Švorcová, známá hlavně jako prodavačka Anna z Dietlova seriálu Žena za pultem, zemřela po dlouhé nemoci ve věku 83 let. Ačkoli její politická angažovanost – byla přesvědčenou komunistkou - na sebe strhávala značnou pozornost a vyvolávala protichůdné reakce, v divadelních kruzích platila za kvalitní herečku.

Rok 2011 byl posledním i pro Milenu Vostřákovou, někdejší populární televizní hlasatelku. Ve věku 77 let podlehla krátké těžké nemoci. V šedesátých letech se jí stala osudná věta, kterou komentovala vítězství českých hokejistů nad Sovětským svazem. Na obrazovky se mohla vrátit až po revoluci.

Skupina bratří Mašínů přišla o dalšího člena

Po Milanu Paumerovi zemřel v USA další z odbojářské skupiny bratří Mašínů, Ctirad Mašín. Případ skupiny, která se počátkem 50. let postavila komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Oba bratry vyznamenal nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatou lípou ministr obrany Alexandr Vondra, za což sklidil kritiku i několik trestních oznámení.

  • Pohřeb Ctirada Mašína autor: Jakub Dospiva, zdroj: ČTk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2823/282228.jpg
  • Pohřeb Jiřího Dienstbiera autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224585.jpg
  • Elizabeth Taylorová zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2421/242079.jpg
  • Peter Falk autor: Rex Features, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2668/266772.jpg

V požehnaném věku odešel arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek. Bylo mu 91 let. Podle arcibiskupa Dominika Duky patřil Otčenášek mezi poslední velké osobnosti umlčované církve a na jeho osudech se dá dobře popsat dlouholetý boj katolické církve s komunistickým režimem. „Odchází pevný svědek víry, člověk, pro kterého věrnost slibu a věrnost ideálu nebyla prázdným slovem. Co je však v těchto chvílích zvláště dobré připomenout a brát si jako inspiraci, je jeho vztah k národu a vlasti,“ uvedl Duka.

V 98 letech zemřel v bavorském Pöckingu syn posledního rakouského císaře Ota Habsburský. Narodil se sice jako dědic trůnů zemí habsburské monarchie, v roce 1961 se ale všech nároků vzdal. V 73 letech odešel první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Odešla i řada hvězd stříbrného plátna 

Ve věku 83 let zemřel herec Peter Falk, nezapomenutelný seriálový poručík Columbo. Falk, jehož rodina měla slovanské kořeny, trpěl Alzheimerovou chorobou. Alzheimerovou chorobou trpěla i další stálice stříbrného plátna, francouzská herečka Annie Girardotová, která se dožila 79 let. Stejného věku se dožila i legendární Kleopatra, americká herečka Elizabeth Taylorová. Majitelku dvou Oscarů zradilo srdce.