Zemřel Peter Falk, seriálový poručík Columbo

Los Angeles – Dnes zemřel nezapomenutelný představitel policejního poručíka Columba americký herec Peter Falk. Informovala o tom jeho rodina. Bylo mu 83 let. Falk trpěl Alzheimerovou chorobou. Za svou nejznámější roli geniálního detektiva v baloňáku a s doutníkem v puse dostal čtyřikrát cenu Emmy.

Na místo činu poručík dorazil vždy v ošuntělém kabrioletu, na sobě měl letitý baloňák a v puse nezbytný doutník, pachatele mátl všetečnými otázkami a předměty doličné často zmateně hledal po kapsách – takto se zapsal do pamětí diváků herec Peter Falk, který ztvárnil postavu Columba.

Falk měl i české předky

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Americký herec Peter Falk zemřel 23. června ve svém domě v Beverly Hills. Oznámila to jeho rodina. Falkovi bylo 83 let. Před třemi roky přitom jeho dcera oznámila, že herec tprí Alzheimerovou chorobou a že trpí demencí. Příčina smrti ale zatím není známá.

Peter Falk se narodil 16. září 1927 do rodiny se slovanskými kořeny. Otec byl napůl Čech a napůl Polák, matka byla Ruska. Jako tříletý přišel při operaci nádoru o pravé oko. Po maturitě se živil jako kuchař na zaoceánské lodi, po vysoké škole pak jako finanční expert Státního úřadu pro rozpočet v Connecticutu.

Jenže pak ho začalo zajímat divadlo. V polovině 50. let debutoval v mimobroadwayské inscenaci Molièrova Dona Juana. Mezitím absolvoval hereckou průpravu u Jacka Landaua a Sanforda Meisnera. A přišly první úspěchy na Broadwayi, mimo jiné ve hře G. B. Shawa Svatá Jana a v komedii Neila Simona Zajatec 2. avenue.

Peter Falk o poručíku Columbovi:

„Nepředvádí se, jak je chytrý. Sám se sebou je vyrovnaný, takže mu nesejde na tom, co si o něm myslí okolí. Můžete ho mít za pitomce, hňupa, ale on myslí na jediné – jak případ vyřešit.“

Před filmovou kamerou se nejprve objevoval ve vedlejších rolích. Za ztvárnění rolí zabijáka Abe Relese v krimi Vražda, s.r.o. a tělesného strážce Joye Boye v satirické komedii Plná kapsa zázraků byl nominován na Oscara.

Jeho osudovou rolí ale byla postava televizního seriálu. Jako detektiv Columbo se na obrazovkách objevil poprvé v roce 1968. Regulérně se ale začal seriál vysílat až o tři roky později a vydržel sedm sezón. Za herecký výkon v tomto seriálu získal v letech 1972, 1975, 1976 a 1990 ceny Emmy.

Během natáčení se oblékal do vlastních šatů, včetně slavného pláště, který si koupil v roce 1958 a údajně mu pro natáčení vydržel až do roku 1989, tvůrcům tak ušetřil za svůj kostým nemalé peníze. Z filmových studií také vybral Peugeot 403, jímž v seriálu brázdí losangelské ulice. Falk se na seriálu podílel také jako producent (24 dílů), režisér (2 díly) a scénárista (1 díl).

Co jste možná nevěděli o Columbovi…

Hláška
Columbo pachatele postupně znervózňuje svými otázkami a nejčastější hláškou: „Ještě jedna věc…“ 

Křestní jméno
V seriálu nikdy nezaznělo křestní jméno poručíka. Spekuluje se, že Columbo měl ve služebním průkazu napsáno jméno Franc, jenže podle tvůrců seriálu se detektiv jmenuje Philip

Columbova manželka
Nikdo ji nikdy neviděl, přesto o ní Columbo často mluví. Seriálový poručík měl i děti, není ale jasné kolik. 

Columbo v Česku
Do Československa poprvé dorazil Columbo v druhé polovině 70. let. Hlavní postavu nejdřív daboval Petr Haničinec, později Dalimil Klapka.

                                                                Zdroj: columbo.phorum.cz