Pro dávky od ledna na úřad práce. Nastane zmatek?

Praha – Některá města a obce se obávají změn ve vyplácení dávek, od ledna totiž díky reformě připadne tato funkce úřadům práce. Starostové v Moravskoslezském kraji upozorňují, že někteří lidé s nárokem na dávky by se začátkem roku díky nastalým zmatkům nemuseli ke svým penězům dostat. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ale žádné potíže nečeká.

„Nepřipravenost je katastrofální. Obáváme se, že začátkem ledna nemusí být všechny dávky vyplaceny,“ soudí třeba bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD). Na přípravu změny měli úředníci po podepsání reformy prezidentem měsíc. Podle ministerstva ale o ní věděli už od ledna a mohli se připravit s dostatečným předstihem. „Ministerstvo dělá vše pro to, aby se to stihlo, a dávky budou vyplaceny včas… Co se týče možného zpoždění dávky, to se stát může, stávalo se to i doposud, ale nikdy by to nemělo být a ani nebude mimo zákonný termín,“ tvrdí mluvčí ministerstva Táňa Švrčková.

Dávky se budou vyplácet už jen na úřadech práce, stěhování úředníků začalo teprve v prosinci a někde stále probíhá. V Brně se budou ještě dva dny stěhovat spisy ze všech 24 městských částí na jeden pracovní úřad. V Jindřichově Hradci se stěhuje kancelář jen v rámci jednoho objektu. Z druhého patra budovy B o patro níž do budovy C.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Někteří lidé, kteří dávky pobírají, už nyní volají a ptají se, kam vlastně po Novém roce dorazit. A nejasnosti mají i v dalších změnách. „Jsme připraveni na to, že po Novém roce mohou nastat zmatky. Budou tady připraveni vyškolení pracovníci, kteří budou lidi směrovat správným způsobem,“ tvrdí ředitel Úřadu práce Jihomoravského kraje Jan Marek. MPSV navíc zřídilo speciální webovou stránku a informace lidé získají i na infolince úřadu práce.