Havlovy květiny dopluly do Děčína

Děčín – Květiny, které lidé přinesli jako poslední rozloučení s Václavem Havlem, dnes odpoledne dopluly na lodi do Děčína. Posádka je po odstrojení z pohřebních věnců vhodila do řeky, čímž se symbolicky rozloučila se zesnulým prezidentem. Aktu se zúčastnil Michael Kocáb, bývalý šéf Havlovy prezidentské kanceláře Ivo Mathé a šéf Trutnov Open Air Festivalu Martin Věchet. Loď plula do Děčína tři dny, na Silvestra svou pouť zahájila v Praze.

Na připlutí lodi čekalo v Děčíně kolem 1 500 lidí, většina z nich počkala i na začátek házení květin do proudu a poté odešla. Na lodi plula do Děčína kromě posádky také asi desítka lidí, kteří nastoupili v Ústí nad Labem, aby Havla symbolicky doprovodili na poslední cestě. Již v neděli večer se jich do přístavu ve Vaňově přišlo na příjezd lodě podívat asi 300. Loď dnes urazila 26 kilometrů do Děčína, celou cestu lodi lemovali mávající lidé i zastavující auta.

Loď Lužnice a nákladní člun vyrazily z Prahy před dvěma dny, první noc kotvily v Mělníku. Podle sestry Angeliky z řádu boromejek je celou cestu na březích zdravili lidé, kteří zapalovali svíčky, mávali a troubila auta i vlaky. „Nebyl úsek více než 500 metrů, kde by někdo nestál. Atmosféra je úžasná, takové reakce lidí jsme nečekali,“ dodala.

Plavba květin jako poslední služba

Rodinu a nejbližší spolupracovníky Václava Havla dojalo, kolik květin přinesli lidé k rakvi bývalého prezidenta. Hledali proto způsob, jak je využít. S nápadem poslat květiny po řece přišel výtvarník David Černý. Takový zájem veřejnosti ale nečekal.

„Byla to poslední služba, kterou jsme mohli Václavu Havlovi prokázat, a já jsem šťastný, že i spousta lidí to tak pochopila a svou účastí dali najevo přízeň,“ řekl už při odplouvání z Prahy bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku u Trutnova, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pak byla dva dny vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka a později ve Vladislavském sále Pražského hradu. Desetitisíce lidí přicházely na tato místa uctít Havlovu památku.