Pěstouni týrali svěřenou vnučku, vyvázli s podmínkou

Praha – Okresní soud pro Prahu-západ dnes potrestal dva pěstouny za týrání šestileté holčičky dvouletými podmíněnými tresty s odkladem na čtyři roky. Rozsudek ovšem není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Podle obžaloby pěstouni (babička dítěte a její druh) dívku bili a vyháněli bosou na sníh, nutili ji také chodit po žhavých uhlících. Hrozilo jim až osm let vězení, za mírným rozsudkem stojí nedostatek důkazů. Dívka je teď už skoro rok v zařízení Klokánek, úplně v pořádku ale ještě není.

Hlavní líčení bylo kvůli věku oběti a závažnosti případu neveřejné. Státní zástupce obžaloval muže a ženu z pěstounské rodiny z trestných činů týrání svěřené osoby a ohrožení výchovy dítěte, ti ale svou vinu popřeli. Jejich advokát Zdeněk Koschin nyní zvažuje odvolání. „Nejde o výši trestu, ale o vinu jako takovou – my jsme navrhovali zproštění,“ uvedl s tím, že podle něj o vině pěstounů rozhodly pouze nepřímé důkazy.

Předsedkyně trestního senátu Ivana Nefová při čtení rozsudku uvedla, že dívka při stání na sněhu utrpěla omrzliny třetího až čtvrtého stupně, její zranění soudní znalci označili za středně těžké. Pěstouni podle verdiktu také významně zanedbávali péči a výchovu holčičky, údajně s ní například nechodili k lékaři. „Měli k ní výrazně odlišný přístup než k jiným dětem v rodině,“ poznamenala soudkyně.

Pěstouny podle soudkyně usvědčily zejména výpovědi zaměstnanců hostivického Klokánku i svěřené dívky, které označila za věrohodné.  

Týrané dívce hrozila amputace nohou

Na případ upozornil loni v únoru deník Právo, podle kterého dívka žila v rodině své babičky. Ta o měsíc dříve přivedla děvčátko do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s tím, že už se o ni nemůže starat. Dítě bylo v tak zuboženém stavu, že je vychovatelé nechali hned odvézt do nemocnice.

Lékaři podle listu nejprve chtěli holčičce kvůli rozsáhlým omrzlinám amputovat nohy, ale nakonec se jim je podařilo zachránit. Babička jakékoliv týrání holčičky v únoru popřela. Dítě bylo po odhalení případu umístěno do zařízení Klokánek v Hostivici u Prahy. Podle několika dřívějších vyjádření ředitelky Leony Koutenské se dívce v současné době daří dobře a chodí s ostatními dětmi běžně do školky.

Potvrdila to také další pracovnice Klokánku Romana Lorencová. „Měla jsem možnost s ní strávit týden na pobytu, kde byla veselá, živá a velice milá. Pořád se ale bojí. Určitě byla týraná,“ řekla novinářům Lorencová. Holčička podle ní má dodnes šrámy na obličeji nebo jizvu na spodním rtu. „Myslím, že se zotavuje neustále, že ještě pořád není úplně v pořádku. I když je jí věnovaná maximální péče, maximálně citově se jí věnují po všech stránkách, tak šrámy na dušičce do dnešní doby určitě má,“ dodala s tím, že se zpátky do rodiny vrátit nechce.