Policie nebude stíhat Mašínovou za přednášku o jejích bratrech

Praha – Zdena Mašínová nespáchala trestný čin, když loni v říjnu na přednášce nazvané Život a boj bratří Mašínů uvedla, že činy svých bratrů vždy podporovala a schvalovala. K tomuto závěru došla policie, když se zabývala trestním oznámením komunistických poslankyň Marty Semelové a Marie Nedvědové. Podle nich Mašínová záměrně schvalovala trestné činy odbojové skupiny. „Věc byla uložena, protože nebyly zjištěny důvody pro zahájení trestního řízení,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3 Petr Cibulka.

Podle Semelová na přednášce Mašínová také uvedla, že zabíjet komunisty bylo správné. „Schvalování vraždy na nevinných obětech nelze přehlédnout,“ řekla tehdy Lidovým novinám Semelová, která patří k ultrakonzervativnímu proudu uvnitř KSČM. 

Ozbrojený boj, který skupina kolem bratrů Mašínových v první polovině 50. let vedla proti československému komunistickému režimu, stále rozděluje českou společnost. Členové skupiny totiž zabili několik lidí. Podle jednoho z posledních průzkumů Mašíny za hrdiny považuje jen 15 procent Čechů. 

Senát v minulosti opakovaně navrhoval šestici členů odbojové skupiny na státní vyznamenání. Nominaci tradičně odmítali zástupci ČSSD a KSČM. Mašínové a další člen skupiny Milan Paumer, který zemřel předloni, získali plaketu předsedy vlády od bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS). 

Nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa potom ocenil oba bratry ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), když se loni v srpnu zúčastnil ve Spojených státech pohřbu jednoho z nich, Ctirada Mašína. Vondra pak kvůli tomu čelil několika trestním oznámením, podle oznamovatelů udělením ocenění prakticky schvaloval trestný čin vraždy.