Politici si u lidí po Novém roce polepšili

Praha - S politickou situací v Česku je v současné době spokojeno 16 procent lidí. Jde o nejvyšší číslo od loňského ledna, kdy se pozitivně vyjádřilo 22 procent dotázaných. Nejoblíbenější zůstává u lidí prezident, s výrazným odstupem za ním je vláda a parlament. Všechny instituce si ovšem od listopadu loňského roku polepšily, vyplývá z průzkumu agentury STEM. Průzkumu, který se uskutečnil od 29. prosince do 9. ledna, se zúčastnilo 1 258 lidí.

Spokojenost lidí s politickou situací stoupla od listopadu o šest procent. Mezi těmi, kteří se vyjádřili kladně, jsou většinou stoupenci vládních pravicových stran. Spokojena jsou například jen čtyři procenta voličů sociálních demokratů a tři procenta voličů KSČM.

Činnost vlády za minulý měsíc hodnotí kladně 30 procent lidí, v případě parlamentu je to 28 procent lidí. Od listopadu loňského roku si obě instituce polepšily, tehdy je hodnotilo záporně téměř 80 procent účastníků průzkumu.

Pohled na práci prezidenta republiky je příznivější, podle dvou třetin dotázaných pracoval v uplynulém měsíci dobře, v listopadu jej přitom hodnotila kladně necelá polovina dotázaných.

Vládu a parlament chválí takřka jen stoupenci TOP 09 a ODS, mezi pravicí a levicí je zřetelný rozdíl i v hodnocení práce prezidenta.