Stížnost na údajné židovství znalce soud smetl ze stolu

Most - Mostecký soud zamítl stížnosti advokáta Petra Kočího na údajnou podjatost soudního znalce Michala Mazla. Advokát o něm prohlásil, že nemůže objektivně posuzovat případ jeho klientky, členky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlágrové kvůli jeho židovství. Námitku označil soud za naprosto irelevantní.

Šlégrová stojí před soudem kvůli svému projevu z roku 2010, na demonstraci v Litvínově obhajovala národní socialismus. Mazel její řeč vyhodnotil jako propagaci nacismu a antisemitismu, pak se ale do něj pustil Kočí. Společně se Šlégrovou o znalci tvrdili, že je podjatý, protože je Žid. Šlégrová si vyvodila údajný židovský původ znalce z jeho jména. „Toto příjmení, často se vyskytující rovněž ve variantní podobě Maazel, pochází z hebrejského Moše, tzn. Mojžíš,“ uvedla Šlégrová. Krom toho svou stížností zpochybnili v jiném trestním případě i odměny, které Mazel za svou práci dostával.

Obě stížnosti už soud zamítl. „Ta druhá, ohledně údajné podjatosti, je zcela irelevantní, ale víc to komentovat nechceme,“ řekla předsedkyně trestního oddělení soudu Bohumila Huňáčková. Připustila ještě, že pochybná byla už samotná konstrukce, že by židovský původ mohl zabránit v objektivním posuzování extremismu.

Mazel na začátku ledna řekl médiím, že s prací soudního znalce plánuje skončit. Hlavním důvodem jsou podle něj neustálé útoky ze strany pravicových radikálů. Kočího námitka vzbudila značný rozruch veřejnosti. V médiích proti němu například ostře vystoupil například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kočího se naopak veřejně zastal poradce prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf.