Půl druhého milionu litrů zabavené nafty půjde do dražby

Pardubice – Čtyřiadvacet cisteren nafty z Běloruska, zadržených minulý týden na nádraží v Pardubicích pracovníky Generálního finančního ředitelství, půjde do dražby. Podle zjištění České televize potvrdily laboratorní testy mimořádnou kvalitu nafty, tedy bez nečistot a nepovolených přísad. Důvodem zabavení nákladu byly daňové úniky.

„V rámci takzvaného opatření daní se daná společnost snaží dokázat, že nebyla vlastníkem pohonných hmot,“ vysvětluje podstatu řízení mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. Zabavenou naftu převezly úřady do skladu pohonných hmot v Cerekvici nad Bystřicí, náklad prý neměl ani potřebné průvodní dokumenty. Vedoucí skladu Jaroslav Zavázal potvrdil, že výsledky testovaných vzorků, které odborníci z jednotlivých cisteren odebrali, potvrdily velmi vysokou kvalitu nafty.

V obřích nádržích skončilo 1 milion 400 tisíc litrů nafty. Zabavené pohonné hmoty prodá finanční ředitelství v dražbě, peníze půjdou na úhradu daňových nedoplatků subjektu, kterému byla nafta zabavena. „Vyvolávací cena zabaveného majetku se předpokládá 17 milionů korun,“ upřesnila mluvčí.

Reportáž Magdy Trojanové a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celá akce stála podle úřadů kolem 150 tisíc korun, ovšem v případě, že by nafta skončila na čerpacích stanicích, stát by na daních přišel o miliony korun. Podobné akce proto budou pokračovat. Celníci odhadují, že daňové úniky na dovozu paliv mohou dosahovat částky až 8 miliard korun ročně.