Pacienti budou mít zákonné právo na konzultaci s jiným lékařem

Praha – Nové legislativní normy v oblasti zdravotnictví umožňují pacientům požádat o názor jiného lékaře, pokud si nejsou jisti nebo pochybují o doktorem nastavené léčbě. V České republice dosud právo na druhý názor neexistovalo. Další odborník by se díky novým zákonům měl například snáz dostat k dokumentaci nemocného. Zatím ale není jasné, kdo práci navíc zaplatí, podle ministerstva by to měl být pacient.

I dnes si pacient může vybrat, ke kterému doktorovi půjde na konzultaci, problém ale bývá s lékařskou dokumentací. Pacienti často nedokáží dodat vše potřebné a druhý lékař do jeho dokumentace, vedené na jiném pracovišti, nahlédnout nemůže. To se právě s novým zákonem mění.

A změnu mohou nemocní čekat i v ceně konzultace – v současnosti si lékař neúčtuje nic, od dubna by už ale mohl. „Nepočítá se s tím, že by úhrada byla hrazena ze zdravotního pojištění, ale počítá se s tím, že by si to pacient uhradil sám,“ dodává mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Zákon lékaři také nepřikazuje povinnost konzultaci provést. Pacient se s doktorem bude muset vždy individuálně dohodnout, případně vyhledat jiného, nebo se spolehnout na to, že mu ho vybere sama pojišťovna.

Reportáž Markéty Šenkýřové a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod