Policisté budou moci nařídit prohlídku na STK, přijde na 500 korun

Praha - Prohlídka osobního auta na stanici technické kontroly (STK), kterou bude moci policie v nejbližší době nařídit, bude stát 500 korun. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva dopravy. Vyhláška provádí zákon o silničním provozu, který policistům dává možnost bojovat účinněji proti vrakům na silnici tím, že jim udělil oprávnění poslat auto na technickou kontrolu k odborníkům.

V praxi policista nejprve pohledem posoudí technický stav vozu. Pokud bude mít auto zjevnou závadu, která ohrožuje bezpečnost provozu, bude moci řidiči zabránit v další jízdě. Za prohlídku jako takovou však řidič platit nebude. Takovou závadou například může být, když nesvítí světla či vůz nemá dostatečně hluboký dezén pneumatik. V ostatních případech bude moci poslat auto na STK k provedení technické prohlídky nebo změření emisí.

„Pokud policista usoudí špatně a vozidlo splní technické podmínky, povinnou kontrolu uhradí stát,“ zdůraznil pro ČT mluvčí ministerstva dopravy. Pokud tedy technik na STK zjistí, že vůz netrpí vážnou nebo nebezpečnou závadou, bude hradit náklady prohlídky policie nebo celní správa podle toho, který z příslušníků ji nařídí. Zákon také říká, že zajížďka včetně cesty zpět na silnici, kterou řidič musí kvůli kontrole strpět, nesmí být delší než osm kilometrů. Cenu prohlídky stanovili tvůrci vyhlášky na tisíc korun pro vozy s více než devíti místy a také pro auta nad 3,5 tuny. U ostatních vozidel činí pět set korun.

Mluvčí Martin Novák a Jiří Rejmon ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle slov mluvčího Nováka chce ministerstvo dopravy nasadit také mobilní STK. „Uvažujeme o koupi dvou mobilních jednotek pro Čechy a dvou mobilních jednotek pro oblast Morava a Slezsko. V takovém případě by se kontrola provedla přímo na místě,“ upřesnil. Ministerstvo dopravy již dříve odhadlo cenu jedné mobilní STK zhruba na 15 milionů korun.

Vyhlášku nyní projednají pracovní komise legislativní rady vlády. Po zapracování připomínek komise ji ministr dopravy vyhlásí. Účinná by tak měla být během února.