Václavu Vlkovi se nelíbí plošné odebírání DNA

Praha – Známý pražský advokát Václav Vlk podle dnešního vydání Lidových novin žaluje polici. Důvodem je prý plošné odebírání vzorků DNA. Sliny, z nichž se poté izoluje DNA, musí policisté podle interního pokynu policejního prezidenta Petra Lessyho z října 2010 povinně odebírat všem obviněným z úmyslných trestných činů. Na závažnosti činu nezáleží.

Vlk zastupuje klienta viněného z majetkového trestného činu a povinný odběr slin ho překvapil. „Stěžoval jsem si žalobkyni. Podle ní je to však legální,“ řekl deníku advokát. Rozhodl se tedy policii zažalovat. „Usiluji především o to, aby byl vzorek klienta vymazán z registru,“ dodal.   

Proti plošnému získávání vzorků DNA od všech obviněných se postavil také ústavní soudce Jan Musil, ačkoli sám v roce 2010 v průlomovém stanovisku soudu připustil, že policie má právo provést nucený odběr slin. „To se však vztahovalo na konkrétní případ. Jinak se musí ctít obecné zásady, že do lidských práv se má zasahovat co nejméně a odběr se má týkat jen takových činů, kde to má smysl,“ sdělil deníku. Se stížností proti nucenému odběru mohou podle něj uspět i další lidé.

„Za pokynem policejního prezidenta si stojíme“

Policie ale se snížením počtu trestných činů, na něž by se odběr vzorku DNA vztahoval, nepočítá. „Za pokynem policejního prezidenta si stojíme,“ uvedl Lessyho náměstek Martin Červíček. Podle policie se pachatelé všech úmyslných trestných činů často dopouštějí zločinů znovu a například od krádeží mohou postupně přejít až k vážným násilným činům.  

Kvůli sběru vzorků do Národní kriminalistické databáze profilů DNA bez ohledu na závažnost trestného činu už policie dostala loni pokutu 10.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Podle úřadu neměla mít data o těch lidech, kteří byli odsouzeni například za daňové podvody, neplacení alimentů nebo pomluvu. Policie však s pokutou nesouhlasila a trvala na tom, že při zpracování údajů databáze profilů DNA nemá zákonem stanovenou povinnost přihlížet k povaze trestného činu. O věci tak bude muset rozhodnout soud.