Bude znovu mrznout - a pořádně

Praha - Česko od dnešní noci zasáhnou silné mrazy, příští týden mohou nejnižší teploty klesnout až k minus 30 stupňům Celsia. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mrazy nejdříve postihnou Olomoucký a Moravskoslezský kraj a postupně se rozšíří na celé Česko. Velmi nízké teploty mohou způsobit škody v průmyslu či energetice i problémy při přepravě materiálu či v zásobování.

Už dnes před půlnocí zasáhnou mrazy severní a střední Moravu, v pondělí východní Čechy, Liberecký a Zlínský kraj a v úterý v noci i zbytek území ČR. V noci na pondělí poklesnou minimální teploty na severu a severovýchodě Moravy a Slezska na hodnoty kolem minus 13 stupňů, v pondělí to bude kolem minus 15 stupňů Celsia. Z úterý na středu minimální teploty na většině území klesnou až k minus 14 stupňům, v severovýchodní polovině území k minus 18 a v mrazových kotlinách bude až kolem minus 25 stupňů Celsia. V závěru týdne mráz ještě zesílí, minimální teploty budou minus 17 stupňů, na severovýchodě minus 20 a v mrazových kotlinách až minus 30 stupňů Celsia.

Mráz přichází z Kremlu:

Kolem mohutné tlakové výše se středem nad Ruskem bude nad naše území zesilovat příliv studeného kontinentálního vzduchu od východu.

Při silných mrazech by lidé měli volit teplé oblečení ve více vrstvách a chránit nekryté části těla krémy. Odborníci také upozorňují na to, že není vhodné pít alkohol. Rozšiřuje totiž cévy, což znamená vyšší tepelné ztráty, i když člověk má subjektivně pocit tepla.

Reportáž Antonína Šimůnka a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle lékařů musejí být zvlášť opatrní kardiaci a astmatici, ale také všechny děti nebo sportovci. Velké námaze v mrazivém vzduchu by se měl ale raději vyhnout každý. Pokud rtuť teploměru spadne až pod mínus dvacet, děti do pěti let by raději ven vycházet neměly vůbec.