Rom podezřelý z účasti na mačetovém útoku je ve vazbě

Nový Bor - Rom Antonín Sinu podezřelý z účasti na loňském mačetovém útoku v baru v Novém Boru na Českolipsku půjde do vazby. Rozhodl o tom dnes liberecký soud. Sinu byl stíhán jako uprchlý a policii se dobrovolně vydal ve čtvrtek. Z pětice podezřelých z účasti na loňském incidentu tak dosud nebyl zadržen pouze jeden, a to Jakub Žiga. Tři další skončili v rukou policie už loni, krátce po útoku.

Podle státní zástupkyně jsou důvodem k uvalení vazby obavy z případného dalšího útěku obviněného a také to, že by mohl v páchání trestné činnosti pokračovat. Sinu byl na útěku od léta. Policistům se za účasti své obhájkyně Kláry Samkové vydal ve čtvrtek odpoledne v Novém Boru. Ukrýval se prý v zahraničí.

Útok se stal 7. srpna v baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu prý konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena údajně chtěla vidět jejich průkazy. Mladíci ji pak prý začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera.

Událost je od prosince z rozhodnutí státního zastupitelství posuzována jako pokus o vraždu spáchaný z jiné zavrženíhodné pohnutky a u tří z obviněných také spáchaný na dvou nebo více osobách. Původně byl čin posuzován jako těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Za útok tak obviněným hrozí až výjimečný trest. Obžaloba zatím v případu podána nebyla.

Novoborský incident na severu Čech zvýšil napětí mezi většinovou společností a tamními Romy. Lidé v Novém Boru na něj zareagovali poklidnou demonstrací, na které násilí odsoudili. Do města ale útok přilákal i Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), která v Novém Boru uspořádala pochod. Na bezpečnost v ulicích po útoku také začali dohlížet policejní těžkooděnci.