Očkování proti pneumokokům: Velký zájem a zatím stoprocentní výsledky

Praha - Očkování proti pneumokokům u malých dětí má zatím stoprocentní účinek. Potvrzují to statistiky za loňský rok, které zveřejnil Státní zdravotní ústav. Žádné dítě mladší jednoho roku vloni netrpělo infekcí, proti níž bylo očkováno. Momentálně nejznámější očkovací látka proti pneumokokovým infekcím je v ČR Prevenar.

Vakcína je určena pouze dětem od 3 měsíců do 5 let

Vakcínu proti pneumokokům mohou dostat děti od tří měsíců do pěti let. Od roku 2010 je hradí zdravotní pojišťovny, ovšem jen v tom případě, že první tři dávky dítě dostane do sedmi měsíců věku.

Nepovinná vakcína je podle pediatrů stále populárnější. Očkováno je už devadesát procent nejmenších dětí. Vážné pneumokokové infekce můžou skončit až smrtí. Vloni to bylo celkem 53 lidí všech věkových kategorií. Nejohroženější skupinou jsou právě malé děti a senioři nad 60 let.

Základní informace o pneumokocích (www.pojistenezdravi.cz)

Co jsou pneumokoky?

Pneumokoky jsou bakterie, které se vyskytují všude kolem nás a osídlují oblast nosu a hltanu mnoha lidí. Nejčastěji se s nimi setkáváme jako s průvodci infekcí horních dýchacích cest.

Jak se přenáší?

Pneumokokové onemocnění se šíří kapénkovou infekcí od běžných přenašečů, kterým bezprostředně nezpůsobují nějakou chorobu, k rizikovým skupinám, mezi které nejvíce patří malé děti či starší lidé, a způsobují u nich onemocnění. Nejsnadněji se přenáší právě mezi dětmi v kolektivním zařízení, například kýcháním, kontaktem rukou a ústy.

Co pneumokoky způsobují?

Invazivní typy pneumokokové bakterie mohou být příčinou těžkých onemocnění, jako je například zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan a ohrozit život zejména v dětském věku a u lidí nad 60 let.

Neinvazivní formy infekce způsobují zánět středního ucha, který děti na životě neohrožuje, ale nese s sebou riziko zhoršení sluchu a zánět vedlejších nosních dutin, který vyžaduje léčbu antibiotiky.

Projevy onemocnění

Pneumonie, bakteriémie a meningitida mají závažné projevy invazivních pneumokokových infekcí, ale třeba záněty středního ucha, sinusitidy a opakující se bronchitidy představují spíše neinvazivní projevy pneumokokové infekce.

Více informací naleznete na: http://www.pojistenezdravi.cz/pneumokok

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)