Šéf BIS má důvěru premiéra Nečase

Praha - Ředitel Bezpečnostní a informační služby Jiří Lang má důvěru premiéra Petra Nečase. Ten o Langovi v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že jde o schopného úředníka, který je apolitický a loajální. BIS v posledních dnech čelí kritice kvůli údajnému úniku odposlechů bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

„Jsem přesvědčený, že se jedná o loajálního a schopného ředitele, který je apolitický, slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální. Považuji ho za mimořádně kvalitního ředitele BIS,“ řekl o Langovi Nečas. 

„Pokud by se samozřejmě u kohokoliv ukázaly nějaké chyby nebo zodpovědnosti, tak to je jiná věc. V tuto chvíli ale nemám žádné důkazy nebo žádné závažné indicie, že porušil nějaké principy nebo že porušil své povinnosti,“ dodal premiér. 

Kritika BIS se objevila v souvislosti s únikem odposlechů pražského exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Jenže premiér zdůrazňuje, že se dosud neprokázalo, že by nahrávky skutečně pocházely z BIS. Dodal ovšem zároveň, že to zatím nelze vyloučit. Vypočítal pak několik zdrojů, odkud by nahrávky mohly pocházet, včetně mobilního operátora, policie, jiné zpravodajské služby nebo dokonce „cizokrajné struktury“.

Šéf BIS Lang vysvětluje únik nahrávek sněmovní komisi. Odposlechy zveřejnila Mladá fronta DNES. List uvádí, že nahrávkami v roce 2009 disponovala bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vlastnil nynější šéf poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vít Bárta.

Jiří Lang
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Premiér v Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že BIS v posledních letech odvádí vynikající práci ve dvou oblastech, které jsou jejími základními úkoly, a to v boji proti zahraničním špionážním službám a v boji proti mezinárodnímu terorismu.

V souvislosti s tím také kritizoval práci redaktora serveru Euro.cz, který zveřejnil plné jméno šéfa protiteroristického odboru BIS v souvislosti s v pátek zveřejněnou nahrávkou jeho rozhovoru s lobbistou Janouškem. „Došlo k něčemu, k čemu ve vyspělém světě v podstatě dojít nemůže, protože jsou tam zodpovědní novináři, nikoliv novinářští 'nýmandi'. Zveřejnit jméno a příjmení a funkci šéfa protiteroristického odboru BIS je neuvěřitelný přešlap,“ myslí si Nečas.

Reportáž Vladimíra Keblůška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod