VV rozhodují o setrvání v koalici, na jednání zaznívá kritika vlády

Praha - Věci veřejné od rána jednají o svém dalším setrvání ve vládě. Po výkonné radě, která se na opuštění kabinetu neshodla, zasedlo i grémium strany. Na jednání postupně vystupují zástupci regionů, mezi mluvčími přitom zatím dosud převažovala kritika vlády a spolupráce VV s koaličními partnery. Někteří z vedení strany se pak údajně nechali slyšet, že na svých funkcích nelpí. Podle serveru Novinky.cz se tak měl vyjádřit i Radek John, ten to však pro server iDNES popřel. K opuštění kabinetu stranu vyzval její místopředseda Tomáš Jarolím v reakci na zveřejněnou nahrávku, z níž údajně vyplývá, že se koaliční partneři před rokem podíleli na přípravě puče uvnitř VV. O chystaném „převratu“ podle záznamu věděl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), který má dnes grémiu strany podat vysvětlení. VV se budou zabývat i děním na ministerstvu školství, odkud odešel jejich ministr Josef Dobeš.

Zveřejněná nahrávka zachycuje rozhovor mezi někdejší členkou VV Kristýnou Kočí a Kamilem Jankovským. Kočí na záznamu říká, že chystá akci k politickému „sestřelení“ vlivného člena a sponzora VV Víta Bárty. Hovoří přitom o roli představitelů ODS a TOP 09. Podle předsedy strany Radka Johna z nahrávky jasně vyplývá, že se poslanecký klub VV stal obětí puče a dražby koaličních partnerů.

Jarolím minulý týden uvedl, že pokud jeho strana neopustí kabinet, odejde z pozice místopředsedy nejmenší vládní strany. „Na úterním mimořádném grémiu strany chci požádat o přijetí usnesení, které zaváže ministry za Věci veřejné k odstoupení z těchto funkcí,“ uvedl Jarolím. Podle předběžných informací VV ve vládě zůstanou, napovídá tomu počet hlasů v grémiu, které se vyslovily pro setrvání ve vládě.

Širší vedení strany dnes bude řešit i situaci na ministerstvu školství. Pozvalo si proto prvního náměstka Ladislava Němce, který úřad po Dobešově odchodu prozatím vede. Němec by měl straně předložit varianty, jak ušetřit dodatečné peníze ze státního rozpočtu. Právě kvůli tomu Dobeš rezignoval. Poslední den ve funkci ale se svými úředníky navrhl uspořit 1,9 miliardy v mateřských, základních a středních školách a 0,6 miliardy v rozpočtu univerzit. Učitele by tak potkalo snižování platů.

Vydáno pod