Ministři VV chtějí odevzdat demise ve středu na vládě

Praha - Grémium nejmenší koaliční strany vyzvalo ministry Věcí veřejných, aby podali demisi k 1. květnu, pokud premiér Petr Nečas (ODS) nesplní do 26. dubna vyjmenované podmínky. Demise předají zítra na zasedání vlády. Strana své setrvání ve vládě podmiňuje například novou revizí koaliční smlouvy nebo vyřešením kauzy kolem Lesů ČR. K opuštění kabinetu stranu vyzval její místopředseda Tomáš Jarolím v reakci na zveřejněnou nahrávku, z níž údajně vyplývá, že se koaliční partneři před rokem podíleli na přípravě puče uvnitř VV. Premiér Nečas i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnešní počínání VV odsoudili a označili je za vydírání.

Grémium VV zasedalo zhruba sedm hodin. Šéf strany Radek John pak přečetl usnesení, novináři prostor na dotazy nedostali. 

Demisi by podle prohlášení grémia neprodleně měli předat Nečasovi s účinností k 1. květnu ministři nominovaní za Věci veřejné, tedy vicepremiérka Karolína Peake, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministr dopravy Pavel Dobeš. Jasno není v případě ministra vnitra Jana Kubiceho, který je nestraník. 

Tomáš Jarolím v Interview ČT24:

„Myslím, že dva roky krize jasně ukázaly, že je potřeba zachránit tuto společnost a ne tuto vládu… Udály se věci, ke kterým je třeba se vrátit a zaujmout k nim jiný postoj… My chceme, aby se změnil status quo, který tuto zemi přivádí do situace, která není dobrá pro občany.“

Pokud Nečas požadavkům VV vyhoví a navrhne takové složení vlády, považují VV „za samozřejmý a nezbytný předpoklad další úspěšné koaliční spolupráce“, že nově rekonstruovaná vláda předstoupí v co nejkratším možném termínu s žádostí o vyslovení důvěry před sněmovnu. „Současně žádáme premiéra, aby přišel s komplexním návrhem na sloučení centrálních úřadů a ministerstev, s cílem uspořit prostředky veřejných rozpočtů. Konečně žádáme také inventuru koaliční smlouvy a redefinování termínů u klíčových programových priorit, které dosud zůstávaly neřešeny nebo byly odsouvány,“ stojí v prohlášení. John během jednání grémia dementoval zprávy o tom, že je připraven složit funkci předsedy strany. 

Revizi koaliční smlouvy žádaly pod hrozbou opuštění kabinetu Věci veřejné už loni na jaře. Dlouhé týdny jednání tenkrát skončily krátce před prázdninami.

Podmínky VV
Zdroj: ČT24