Dobeš a Peake jdou proti Johnovi, přidávají se i další

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) dnes demisi na svou funkci nepodá. Ke stejnému kroku se podle serveru Novinky.cz rozhodla i vicepremiérka Karolína Peake. Po jednání vlády ale dnes odmítla, že by se vzepřela vedení strany. Uvedla, že od předsedy VV Radka Johna dostala v úterý večer pokyn, ať s podáním demise počká. Dobeš ale dnes řekl, že jediný, komu případně předá svou demisi, je premiér. Dnes se proto zúčastnil i zasedání vlády. Peake k tomu uvedla, že jeho postoj „svým způsobem“ chápe. Za ministry se podle serveru Novinky.cz postavil už i místopředseda VV Viktor Paggio nebo poslankyně VV Jana Suchá. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) chce s rozhodnutím počkat do večera, kdy má o situaci jednat výkonná rada strany.

„Demise tří ministrů vlády je rozhodně prohloubením krize. Prohlubovat krizi v chaos nehodlám. Proto jsem se rozhodl, že dnes, ani v dnech následujících, nepodám demisi na člena vlády České republiky,“ řekl na brífinku Dobeš. Své prohlášení a následné politické jednání vnímá jako jasný krok ke zklidnění a stabilizaci situace. Zároveň uvedl, že nerozumí jednání představitelů VV s ohledem na výrazné změny oproti některým rozhodnutím z průběhu včerejšího dne a dnešního rána. 

Pavel Dobeš: „Dnes se jako řádný člen vlády zúčastním jejího jednání. Nikomu jsem před nástupem do funkce bianco demisi nepodepsal a neudělám to ani nyní. Jediný, kdo může dostat mou rezignaci, je premiér Nečas… Vyzývám všechny politiky, aby už tuto krizi neprohlubovali a začali usilovně, korektně a konkrétně jednat o vyřešení problému a hlavně, a to především, realizovali do života reformní program současné vlády.“  

Dobeš na brífinku dále zdůraznil, že Česko nyní potřebuje řešit důležité problémy v ekonomické, sociální a společenské oblasti. Musí se proto realizovat nezbytné reformy, které zemi nastartují zpět k prosperitě: „K těmto krokům dostala koalice silný mandát od voličů. Bohužel se jako už po několikáté v posledních měsících ocitla kvůli jednání některých politiků v kritické situaci. Mandát od voličů je znehodnocován a zneužíván. Politická reprezentace neplní svou roli a kritická situace se tak odráží v naší společnosti, ekonomice, hospodářství a dalších odvětvích.“ Na závěr brífinku ale ministr prohlásil, že po vyřešení krize a naplnění reformního programu vlády bude první, kdo premiérovi nabídne vzhledem k rozhodnutí své strany funkci k dispozici.

Peake dnes po jednání vlády odmítla, že by se vzepřela vedení strany. Uvedla, že od Johna dostala v úterý večer pokyn, ať s podáním demise počká. Dobeše ale chápe. Reagoval podle ní na vývoj, kdy ministři nejprve byli připraveni demise podat, ale předseda strany John jim pak dal jiný pokyn. „Předpokládám, že pan ministr Dobeš si to vyhodnotil jako bramboračku, ze které by rád vystoupil s tímto svým prohlášením. To zcela respektuji,“ uvedla. Stranický předseda dnes ráno oznámil, že ministři za VV dnes Nečasovi demise nepředají, ale že si je podepsané nechá zatím u sebe. 

Jarolím: Dobeš se postavil proti grémiu strany, VV musí věc prodebatovat

Paggio uvedl, že Peake i Dobeš mají jeho plnou podporu. Právu řekl, že byl připraven „se skřípěním zubů se podřídit“. John i Bárta ale podle něj rozhodnutí grémia následně porušili. Podle informací Práva je klub VV v podstatě rozdělen mezi příznivce Bárty a Johna a mezi ty, kteří jsou pro podporu vládě a stojí spíše na straně Peake. K těmto lidem se podle Novinek řadí i místopředseda strany Milan Šťovíček nebo poslankyně Lenka Andrýsová. „Kroku našich ministrů rozumím,“ sdělila Právu.

Jana Suchá: „Je mi z toho jednání smutno a vždycky jsem byla a budu podporovatelkou vlády.“ 

Viktor Paggio: „Vicepremiérka Karolína Peake a ministři Dobeš a Jankovský mají ve svých krocích moji plnou podporu.“

Místopředseda VV Tomáš Jarolím k tomu řekl, že se Dobeš postavil proti úternímu výsledku jednání grémia strany. Pokud podle něj nesplní ministři jeho usnesení, rezignuje na funkci místopředsedy strany. „Pan Dobeš včera jednoznačně řekl, že bude respektovat rozhodnutí grémia a poslaneckého klubu,“ uvedl. Strana si teď podle něj musí vzít čas na prodebatování nové situace. „V první řadě si dáme výkonnou radu, kdy si to musíme vysvětlit,“ dodal. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Stanislav Polčák naopak označil Dobešovo rozhodnutí za nesmírně zodpovědný krok.