Nejpopulárnější politik je podle Čechů Dienstbier

Praha - Nejpopulárnějším českým politikem nadále zůstává místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, a Dienstbier tak drží primát popularity už osm měsíců (od září 2011). I na zbylých předních místech se umístili sociální demokraté, zatímco prakticky všichni členové vlády a představitelé koaličních stran si od začátku roku pohoršili. Nejhůře je na tom premiér Petr Nečas (ODS), jemuž klesl počet příznivců o třetinu, a propadl se tak v žebříčku popularity z osmého místa na třinácté.

Výzkum STEM se zaměřuje na čelné představitele parlamentních politických stran a členy koaliční vlády. Dienstbiera, který se drží na pozici nejoblíbenějšího politika už od září 2011, pravidelně příznivě hodnotí více než polovina Čechů. Na druhé místo se vrátil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a za ním se ještě umístili místopředsedové ČSSD Marie Benešová a Michal Hašek.

Představitelé opozice tak z prvních deseti příček žebříčku popularity téměř vytlačili koaliční politiky. V první desítce nyní figurují pouze tři představitelé vládní koalice: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová na pátém, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na šestém místě (oba ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na devátém místě. V předcházejícím průzkumu ze začátku roku bylo koaličních činitelů na předních místech pět.

Popularita sociálních demokratů, kterých je v první desítce celkem šest (vedle zmíněných dále Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach), v uplynulém období spíše stagnovala. Na vyšší příčky žebříčku se tak dostali především kvůli výraznému poklesu popularity koalice.

Největší propad potkal Nečase

Největší propad zaznamenal premiér Petr Nečas. Začátkem roku jej příznivě hodnotilo ještě 39 procent Čechů, kdežto nyní už jen 26 procent. Miroslavě Němcové, která byla ještě v předcházejícím průzkumu hned na druhém místě za Dienstbierem, klesl podíl příznivých hodnocení z 50 na 42 procent. Pokles popularity o devět procentních bodů zaznamenali Karel Schwarzenberg, vicepremiérka Karolína Peake a Vít Bárta (oba VV). O osm procent si pohoršil kromě Němcové ještě předseda Věcí veřejných Radek John a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Jediným politikem, který si polepšil alespoň o tři procentní body, je předseda KSČM Vojtěch Filip – momentálně je desátým nejoblíbenějším politikem. Toto zlepšení je ovšem podle STEM dáno i tím, že v lednu naopak Filipova popularita klesla. Celkově se drží stále ve stejném pásmu.

  • Miroslava Němcová a Petr Nečas autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK
  • Vojtěch Filip autor: Petr Novák, zdroj: Wikipedia

Nejméně oblíbený politik? Opět Bárta

Složení pětice nejhůře hodnocených politiků se od ledna vůbec nezměnilo. Nejvíce nepříznivých hodnocení obdržel Bárta, dohromady od 91 procent dotázaných. Za ním se umístil ještě exministr školství Josef Dobeš (VV) s 86 procenty nepříznivých hodnocení, John s 83 procenty, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s 82 procenty a místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra se 79 procenty.

Průzkum STEM se uskutečnil v období od 23. března do 3. dubna. Zúčastnilo se jej 1118 obyvatel České republiky starších 18 let.

Vydáno pod