Soudy zavedou elektronické spisy k platebním rozkazům

Praha - Spisy týkající se platebních rozkazů budou soudy vyřizovat pouze elektronicky. Jejich práce se tím má zrychlit, praxe ulehčí i nahlížení do spisů. Změnu v soudním řízení představil dnes novinářům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Internetový systém se podle něj s úspěchem testuje a v druhé polovině roku se rozšíří na všechny soudy.

Podání platebního rozkazu přes internet platí už od poloviny roku 2008 a jeho zavedení kritizovala Soudcovská unie i Ústavní soud. Podle nich je systém nedotažený a kvůli přetížení soudů dochází k průtahům. Ministr Pospíšil si ale od elektronického vedení celého spisu slibuje zlepšení.

Soud tímto nebude po odeslání rozkazu přes internet zakládat spis v papírové podobě, ale následující rozhodování uskuteční formou elektronických dokumentů. „Vedení spisu v elektronické verzi usnadní jak práci soudců, tak i dalších účastníků zapojených do řízení. Testování vypadá velmi úspěšně, aplikaci chceme zavést i v oblasti exekucí a dalších agendách. Bohužel padla varianta v oblasti trestního práva, protože se nepodařilo sehnat peníze,“ řekl Pospíšil.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

„Narůstá počet dlužníků v této zemi a soudy jsou zavalené konkrétními případy, jedná se až o milion kauz ročně.“

Pro doručování zásilek účastníkům, kteří nemají datovou schránku a musí je dostat v papírové podobě, se využívá takzvaná hybridní pošta: soud pošle zásilky přes internet poště, která zajistí jejich vytištění, vložení do obálky a doručení. Tento systém využívají už řadu let například banky pro doručování výpisů.

Elektronický soudní spis existuje na dvou různých serverech a ještě je zálohován v datové knihovně. Díky tomu bude možné nahlížet do něj odkudkoliv, stejně jako sledovat historii přístupů. „Zanikají komplikace a zdržení spojené například se zapůjčováním či postupováním spisu nadřízenému soudu,“ dodal Pospíšil. Další výhodou je podle něj ochrana spisu, protože nebude ohrožen ani živelní katastrofou, například povodní či požárem.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Úředníkům soudu by měla tato změna ušetřit minimálně čtvrtinu práce, neznamená to ale jejich propouštění. Podle Pospíšila je naopak může vedení soudu využít pro jinou agendu. Ministerstvo testuje systém od počátku letošního roku na soudech v Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Praze 9 a Ostravě.