Koalici zřejmě čeká poslední K3

Praha  - Zřejmě už poslední schůzku mají před sebou lídři vládní koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg budou s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem jednat o vypovězení koaliční smlouvy. Důvodem je situace po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a dalších „odpadlíků“ z VV. Začátek schůzky je naplánován na dnes na 19:00 v Kramářově vile. Na schůzce ale ještě vládní spolupráci neukončí, o vypovězení koaliční smlouvy bude rozhodovat až pondělní výkonná rada ODS.

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury občanští demokraté od ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými už neustoupí. ODS podle dřívějších prohlášení Petra Nečase již nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou. Jiný vlivný občanský demokrat ale řekl, že nedělní zasedání nemusí nutně skončit vypovězením koaliční spolupráce.

Miroslav Kalousek: „Já pokládám za fér, aby se tam pan předseda John dozvěděl, že těžko může být dál koaličním partnerem.“ 

Radek John: „My nejsme ti, kteří vypovídají koaliční smlouvu, my ji podporujeme.“

Situaci Věcem veřejným zkomplikovaly taky odchody poslanců. Na vlastní žádost klub opustil Vít Bárta a dalších sedm lidí odešlo za Karolínou Peake, která zakládá svou platformu. Poslanecký klub VV se tak ztenčil na 13 členů a čím dál tím častěji se z něj ozývá, že by se strana měla z lavic koaličních přesunout do těch opozičních. 

Poslanecký klub Formace kolem Karoliny Peake
Zdroj: ČT24

Klíčové pro celou koalici bude pondělí. Karolína Peake musí premiérovi oznámit, jestli se jí podaří sestavit poslanecký klub, tedy jestli na svou stranu získala 10 poslanců. Formace kolem Peake má nyní osm poslanců, na vytvoření poslaneckého klubu jich potřebuje deset. Nečas chce vědět, zda se vláda může ve sněmovně opřít o bezpečnou většinu, uskupení Peake dává čas do pondělí. Nečas chce vládu tří poslaneckých frakcí, s VV už spolupráci nechce. Pokud úsilí Peake zkrachuje a vláda by nezískala většinu ve sněmovně, alternativou jsou podle vládních politiků předčasné volby. Klíčové budou následující hodiny i pro Věci veřejné. Musí hledat cestu z krize uvnitř strany a v úterý i nového předsedu poslaneckého klubu. 

Poslanecký klub VV
Zdroj: ČT24
Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)