Peake má prý dostatek poslanců, vládu podpoří i Šťovíček a Petráň

Praha - Karolína Peake tvrdí, že její nové politické uskupení má k dispozici dostatek poslanců, aby zajistilo bezpečnou podporu vládě. Kabinet podle ní podpoří i poslanec VV Milan Šťovíček a také poslanec Miroslav Petráň - ani jeden ale nechce do nově vznikajícího klubu vstoupit, Petráň chce dokonce zůstat v poslaneckém klubu VV. Místopředsedkyně Nečasovy vlády tak má dostatek hlasů pro těsnou většinu ve sněmovně, ale málo pro vznik poslaneckého klubu, což dříve požadovalo vedení ODS. Naopak TOP 09 prý tuto podmínku neměla, uvedl šéf poslanců Petr Gazdík. Před dnešním jednáním grémia ODS ale někteří členové připouštěli, že si umí představit pokračování vlády i bez vzniku nového klubu.

Peake opustila Věci veřejné minulý týden, postupně se k ní přidali další poslanci a ministři nejmenší vládní strany. „V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček,“ napsala dnes Peake v prohlášení, které má ČTK k dispozici. „A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna,“ dodala Peake. „Pouze osm lidí řeklo: Ano, jsme připraveni vybudovat nový poslanecký klub,“ zdůraznila ovšem v pozdějším rozhovoru Peake.

Nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS) zopakoval, že vládu podpoří v případě, že bude prosazovat kroky vyplývající z programového prohlášení Nečasova kabinetu. Pokud by ale vlivem VV nebo nově vznikajícího tělesa prošlo programové prohlášení podstatnými změnami, tak prý vládu podporovat nebude.

Pokud by skupinu kolem Peake tvořilo deset či jedenáct poslanců, měla by ve sněmovně spolu s ODS a TOP 09 celkem 103, respektive 104 hlasů. Grémium ODS však minulý týden konstatovalo, že za řešení situace považuje jedině dohodu založenou na spolupráci tří poslaneckých klubů. K vytvoření sněmovního klubu je třeba deset poslanců, Peake tak nyní ještě dva zákonodárci chybí.   

Premiér Petr Nečas (ODS) před jednáním grémia prohlásil, že chce „institucionální dohodu“, tak aby se nemusela podepisovat dohoda s každým poslancem individuálně. Jiní členové vedení občanských demokratů nepovažují vznik poslaneckého klubu za nutnou podmínku vládní spolupráce se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake. „Já bych od téhle podmínky uměla ustoupit, že to nemusí být nutně celý klub. Samozřejmě že by to bylo lepší, protože klub má vnitřní pravidla a lépe se s ním domlouvá, je to uchopitelnější a pro tu spolupráci lepší, ale nevidím to jako tu kruciální podmínku. Jestliže tam bude dost hlasů pro to, aby mohla vláda fungovat, tak i bez toho klubu se to zvládnout dá,“ řekla novinářům první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Také TOP 09 nepovažuje pro pokračování vlády podle šéfa svých poslanců Petra Gazdíka za nutné, aby vicepremiérka Karolína Peake sestavila nový poslanecký klub. „Stačí nám spolehlivá stabilní většina pro schvalování vládních návrhů, aby nezáleželo na tom, jak se jeden, dva poslanci vyspí,“ řekl Gazdík.

Michal Hašek, první místopředseda ČSSD:

„Na tahu je teď ODS. Premiér Nečas by měl požádat ve sněmovně o důvěru. Nevylučuji, že bychom mohli vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.“

Předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc na brífinku uvedl, že už by Peake ve sněmovně dávno neměla sedět, neboť podepsala etický kodex, podle kterého poslanec nesmí změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen. Kromě toho podle Tejce nelze opírat vládu o poslance Otto Chaloupku (VV), kterému hrozí trestní stíhání. Chaloupka byl jedním z poslanců VV, kteří váhali s přestupem k Peake, nakonec ale koncem minulého týden oznámil, že zůstává ve VV.