Vicenová může z mise v EU odejít v létě, diplomacie ji chce i pak

Praha/Brusel - Vedoucí české mise v EU Milena Vicenová by podle informací ČTK mohla ve funkci skončit v létě. Ministerstvo zahraničí uvádí, že by o její služby mělo zájem i po jejím odchodu z Bruselu. Vicenová, kterou by měl nahradit dosavadní velvyslanec při NATO Martin Povejšil, se ke svému působení nechtěla vyjádřit. Velvyslankyní při EU je Vicenová od roku 2008, skončila by tedy více než po čtyřech letech, tedy době, která je obvyklá. Termín jejího odchodu však dosud nebyl určen.

„Tyhle věci se nikdy nekomentují, dokud nejsou oznámeny oficiálně,“ řekla Vicenová. V diplomatických kruzích se už o změně hovoří. „Pan ministr by další spolupráci uvítal,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Média uváděla, že by na její místo měl jít Povejšil. Tento plán dnes česká diplomacie potvrdila. Povejšila by v misi u NATO měl podle Lidových novin nahradit současný náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Když někdejší ministryně zemědělství Vicenová nastoupila na velvyslanectví při EU, vyvolalo to v Česku kritické reakce. Některé poukazovaly na to, že změna přichází relativně krátce před začátkem českého předsednictví, jiným vadil výběr Vicenové.

V roce 2010 se pod Vicenovou rozkývalo křeslo, tehdejší ministr zahraničí úřednické vlády Jan Kohout, shodou okolností i její předchůdce na velvyslanecké pozici v EU, ji chtěl odvolat. Úřednický kabinet k tomu nakonec nepřistoupil, Vicenová otřes ustála a v Bruselu zůstala.