Drábkova politika je hanebná, tvrdí ředitel ÚP Vilím

Praha – Při návštěvě Litoměřic si ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyslechl ostrou kritiku. A to nejen na sebe a svoji práci, ale i na celou vládu Petra Nečase. Drábkovi se postavil ředitel Úřadu práce Litoměřice Ivan Vilím, který označil jeho politiku za hanebnou. Drábek se třeba dozvěděl, že rozvrátil slušně zavedený systém služeb pro nezaměstnané, že pohrdá pracovníky úřadů práce nebo že si plete sociální služby s kasárnami. Na stížnost ministr reagoval jen slovy, že každý má právo na svůj názor. Stížnosti ředitele a dalších pracovníků si po hodinové návštěvě vyžádal písemně.

Ivan Vilím žije a pracuje ve státní administrativě dvacet let. Při ministerské návštěvě jeho úřadu museli novináři zůstat za dveřmi. Ostré přivítání Jaromíra Drábka nejdříve Vilím rozeslal podřízeným, potom ale uniklo na veřejnost. Vilímova slova míří na Drábkův reformní počin – přesun sociálních odborů, změny v kontrolách vyplácených dávek. Okresní úředník zbořil zaběhnuté tradice sražených podpatků. Hodnocení přednesl ministrovi tváří v tvář a ten neskrývá zaskočení.

Ivan Vilím:

„Právě proto, že jsem vás volil, tak o to větší zklamání jsem pocítil posléze, když jsem viděl, jak se vám podařilo rozvrátit poměrně slušně zavedený systém služeb zaměstnanosti. Byl jsem zvyklý mluvit otevřeně. Jeden účel to taky mělo, abych rozvázal jazyky těm mým podřízeným.“

Pracovníci litoměřického úřadu svého ředitele podporují a dodávají, že stejně kritický postoj sdílejí s kolegy z ostatních pracovních úřadů. „Nespokojenost je celorepubliková. Slovo našeho pana ředitele už mají zaměstnanci všech úřadů práce v zemi a vrací se nám jenom souhlasná stanoviska,“ uvedl jeden z litoměřických zaměstnanců, Emil Rulf.

Úředníci si stěžují, že ministerstvo neplní sliby, které jim dalo

Podle Drábka bylo v pořádku, že mu Vilím svoji kritiku přednesl na místě tváří v tvář. Co ale považuje za negativní, že ji Vilím rozeslal emailem po celé republice. „To patří na jinou platformu, byť já budu s každým o politických otázkách rád diskutovat,“ dodal Drábek. „Já nemám nic proti změnám ani inovacím, ale musejí to být viditelně změny, které něco vylepšují,“ bránil se Vilím. Na úřadech práce se na počátku roku zavedl nový informační systém za víc než tři miliardy korun. Zpracovává data milionů žadatelů sociálních dávek, nezaměstnaných, zdravotně postižených. Jenže nový program kolabuje, i když vady měly zmizet v dubnu, nezmizely. Úředníci jsou přepracovaní, lidé nespokojení a ani ministerstvo to nepopírá.

Vilím svoji přímou kritikou odpálil lavinu, která se v českém úřednickém ani firemním světě nenosí. Že si mocní a nadřízení nenechají odpor podřízených jen tak líbit, se projevilo pár hodin po zveřejnění Vilímova dopisu. Služební schránky začaly plnit stovky děkovných mailů od úředníků z Čech a Moravy, a tak se systém vnitřní pošty vzápětí zablokoval. „Je potřeba, aby manažeři mohli oslovovat své podřízené, ale nepovažuji za správné, aby kterýkoliv z osmi tisíc mohl rozeslat email každému z osmi tisíc kolegů. To potom výrazně snižuje možnosti pracovního nasazení,“ uvedl ministr Drábek.

V litoměřickém úřadu se po střetu okresního úředníka s vrcholným politikem odehrála malá revoluce, která může být inspirací pro celý firemní svět. „Koho se mají bát, je veřejnost, ta jim dává známky. Pan ministr je taky autorita, ale větší autoritou je spokojenost veřejnosti,“ dodal Vilím.

Tváří v tvář (zdroj: ČT24)