Změny ve školství začaly, Fiala se zbavuje Dobešových lidí

Praha – Nový ministr školství Petr Fiala zahájil personální změny na svém úřadě. Prvním náměstkem se stal Jiří Nantl, někdejší ředitel odboru vysokých škol, a vystřídal tak dosavadního druhého nejsilnějšího muže resortu Ladislava Němce. Informaci přinesl server Česká pozice. Ve funkci skončil na vlastní žádost také šéf ministrova kabinetu Martin Krejza. Fiala se stal ministrem školství minulý týden, nahradil Josefa Dobeše.

„V současné době (ministr) provedl pouze změny některých kompetencí - prvním náměstkem ministra se stal Jiří Nantl, náměstek Ladislav Němec tím získal větší prostor věnovat se důležité problematice regionálního školství,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Náměstek Nantl, který dosud působil jako Dobešův náměstek pro legislativu, s Fialou spolupracoval již v minulosti na Masarykově univerzitě. Spekulovalo se o něm také jako o možném kandidátovi na ministra školství. Podle bývalého šéfa MŠMT Josefa Dobeše představuje jejich spolupráce logický krok, ale i vychýlení sil ve prospěch Brna, a to zejména s ohledem na pražskou Karlovu univerzitu. „Je otázka, jak (Fiala) pohne v jednáních s levicovou, až komunistickou Karlovou univerzitou,“ uvedl Dobeš pro server Týden.cz.

Z oficiálního prohlášení ministerstva školství:

„Ministr postupuje tak, jak avizoval při svém nástupu do funkce. K případným organizačním a personálním změnám přistoupí až poté, co se důkladně seznámí se strukturou a vnitřními procesy ministerstva, nejpozději do jednoho měsíce. V současné době provedl pouze změny některých kompetencí.“

Zelenka skončil už ve čtvrtek

Změnou prošlo i vedení tiskového odboru. Už minulý týden ve čtvrtek vystřídala dosavadního šéfa odboru Antonína Zelenku Kateřina Savičová, jež v minulosti několikrát fungovala jako krizová mluvčí MŠMT. Fiala touto změnou ukončil kontroverze, které Zelenkovo angažmá vzbuzovalo. Dosavadní šéf PR totiž současně působil v Radě Českého rozhlasu, zákon přitom zakazuje jejím členům vykonávat jakékoli veřejné funkce.

Někdejšího rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialu jmenoval do funkce ministra školství minulý týden prezident Václav Klaus. Skončilo tak měsíční bezvládí od odstoupení ministra za Věci veřejné Josefa Dobeše, který ve funkci skončil na protest proti rozpočtovým škrtům ve školství. Cílem Fialy je ministerstvo hlavně stabilizovat.

Experti vyzvali ministra k dokončení reformy univerzit

Profesoři a vědci vyzvali nového ministra školství Petra Fialu, aby dokončil reformu vysokých škol. Akademici se prý změnám brání, protože se bojí konkurenčního prostředí. V dopise ministrovi se pro reformu vyjádřil třeba možný kandidát na prezidenta Jan Švejnar či profesor cambridgeské univerzity Rudolf Haňka. Proti reformě spojené se zavedením školného protestovaly letos tisíce lidí.

„Prosíme, podpořte obsah reformních návrhů a neustupujte jejich odpůrcům, kteří často hájí především své osobní zájmy,“ napsali odborníci Fialovi. Změny jsou podle nich potřeba, protože školy jsou zakonzervované.

Jan Švejnar
Zdroj: ČT24

Reforma počítá s větší otevřeností škol, ve správních radách by mohli zasednout i lidé z politiky nebo podnikání. Školy by také měly větší pravomoci v nakládání s penězi, fungovat by mělo kontraktové financování na několik let dopředu. Nově by také neměly být akreditovány jednotlivé obory, ale rovnou celá škola, která by si kvalitu jednotlivých programů hlídala.

Reforma vysokého školství se připravuje zhruba šest let, akademická obec ji ale pokaždé ostře odmítla. Návrh reformních zákonů předkládal naposledy exministr Josef Dobeš (VV) v únoru kvůli tomu po celé republice protestovalo přes 20 000 lidí. Obávají se zpoplatnění studia a manažerského stylu řízení škol. Sám ministr Fiala ještě jako rektor Masarykovy univerzity reformu kritizoval. Při nástupu do funkce se nechal slyšet, že nějaká forma finanční spoluúčasti studentů je nezbytná, nesmí ale představovat překážku ve studiu.