Bratři Bártovi v rigorózních pracích údajně opsali skripta svého oponenta

Praha – Bratři Vít a Matěj Bártovi se oba pyšní titulem JUDr., jenž získali na Akadémii policejného zboru v Bratislavě. Oba obhájili práci z trasologie, což je věda o stopách, které zanechává pachatel na místě činu. Podle časopisu Reflex Vít i Matěj Bárta však ve svých pracích údajně vykrádají svého oponenta, profesora Jiřího Strause, který patří mezi nejlepší české kriminalisty. Časopis proto státnímu zastupitelství pro Prahu 5 oznámil podezření z korupce.

Vít a Matěj Bárta mají důvod být v úzkých. Časopis Reflex objevil, že jejich rigorózní práce, za které dostali oba na bratislavské Akadémii policejného zboru titul JUDr., jsou s velkou pravděpodobností opsané. Jejich počin dokonce posvětil i oponent, kterým není nikdo menší než Prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc. přezdívaný „matematik zločinu“. 

Straus vypracoval k pracím obou bratrů oponentské posudky. V nich bratry velice vychválil, aniž by ale upozornil, že Bártové opisují jeho vlastní texty. Strausovi údajně nevadilo ani to, že Bártové opisují navzájem, kdy například předposlední kapitola je v obou pracích totožná. Pro Reflex Straus na svou obranu řekl, že byl jen příliš „velkorysý“. Podle Reflexu mohli být i Bártové velkorysí.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Matěj Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24

Prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., oponent bratří Bártů

„Podíleli se na výzkumu. A ti, co se na něm podílejí, mohou jeho výsledky používat. To, co tvoříme, je nás všech. To považuji za seriózní. … Po tomhle rozhovoru si říkám, že mě asi měli lépe ocitovat. … Asi jsem byl až příliš velkorysý.“ 

Hájí se i Matěj a Vít Bártovi. „Má práce z roku 2006 odpovídá době a požadavkům. Absolutně nerozumím, o jaké podezření z korupce se má jednat. Profesor Straus je největší odborník v dané oblasti, a je tedy logické, že jsem čerpal i z jeho díla,“ uvedl Matěj Bárta. „S panem profesorem Strausem jsem spolupracoval již v době svého vysokoškolského studia. Podílel jsem se v jeho pracovním týmu na dvou odborných zprávách,“ sdělil Reflexu Vít Bárta.

Prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc. je kriminalista a forenzní biomechanik. Jako pedagog je vedoucím katedry kriminalistiky na Policejní akademii České republiky v Praze, kde učí kriminalistiku a kriminalistickou techniku. Ve vědecké oblasti se Straus zaměřuje na obor forenzní biomechaniky při odhalování trestných činů, v němž byl jmenován soudním znalcem. Je prorektorem pro vědu a výzkum na Policejní akademii České republiky v Praze.