Klaus za kauzou Bátora vidí diktaturu politické korektnosti

Praha – Prezident Václav Klaus se v deníku Právo vyjádřil ke kauze Ladislava Bátory, ve které figuruje i jeho jméno. Podle některých zdrojů z Věcí veřejných to totiž měl být právě Hrad, který prý tlačil Bátoru na post náměstka ministra školství. Prezident teď označil celou věc za diktaturu politické korektnosti. Bátorovo působení na ministerstvu totiž odmítl premiér Nečas poté, co se v médiích objevily informace, že Bátora dříve kandidoval za nacionalistickou Národní stranu.

Podle Klause odstartovali kauza Bátora novináři a část politiků a vyvolal ji fenomén tzv. politicky korektní společnosti. „Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne ho lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání, i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou,“ napsal prezident. Premiér Petr Nečas nechtěl Klausova slova komentovat, jde prý o osobní názor hlavy státu, na který má nárok.

Ladislav Bátora: „Raději národní pospolitost než občanskou společnost, raději Prodanou nevěstu než Odcházení, raději Koniáše než Halíka.“

Tomáš Halík: „Názory pana Bátory mně silně připomínají svou mentalitou český fašismus druhé republiky. Jestliže se k nim takovým způsobem blíží i prezident republiky, to považuji za velmi alarmující.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Klaus v článku dále uvedl, že Bátoru osobně nezná, ví však, že je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí, například proti Evropské unii. Právě to je však podle Klause v naprostém protikladu k názorům „stratégů politické korektnosti a těch, kteří chtějí být - za jakoukoli cenu - s Bruselem zadobře“. Bátora je blízký lidem, kteří prezidenta obklopují a sám Klause označuje za nedostižný vzor.

Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, která dlouhodobě vystupovala proti unii, přistěhovalcům nebo Romům. Jeden z jejích členů byl také loni odsouzen kvůli publikaci Konečné řešení otázky cikánské, která mimo jiné obsahuje myšlenku vystěhovat Romy do Indie. Bátora se zároveň angažuje v konzervativní iniciativě D.O.S.T., která se například postavila proti výuce sexuální výchovy na školách.

Vydáno pod