Němcová dostala žádost o vydání Parkanové

Praha – Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obdržela žádost o vydání poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Dokument podle ní zmiňuje i problematický nákup letadel CASA v době, kdy Parkanová byla ministryní obrany. Někdejší šéfka rezortu ale vinu v souvislosti s nákupem letadel odmítá. O transakci podle ní rozhodla kolektivně vláda jednomyslným schválením a ministryně pouze plnila usnesení kabinetu. Informaci o policejním stíhání přinesl v dopoledních hodinách server aktuálně.cz. Němcová zmínila, že bude od policie požadovat vysvětlení, jakým způsobem uniklo jméno Parkanové do médií ještě před oficiální žádostí.Policejní prezident Petr Lessy již nařídil, aby byl možný únik informací prošetřen. Možným vydáním současné místopředsedkyně sněmovny se mandátový a imunitní výbor bude zabývat příští středu ráno.

Zhruba pětistránkový spis se žádostí o zbavení imunity Parkanové prý Němcová zatím nestihla detailně prostudovat, nákup letounů CASA ale podle jejích slov je jeho součástí. Žádost už příští středu ráno prostuduje mandátový a imunitní výbor, který poté vydá další doporučení, sdělil jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vlasta Parkanová pro ČT:

„Pokud se jedná o nákup letadel CASA, mám čisté svědomí. Jakékoliv obvinění by bylo zcela absurdní. Šlo o rozhodnutí celé vlády, která návrh jednomyslně schválila a uložila mi smlouvu uzavřít.“

Podle serveru Aktuálně.cz policie požádala o vydání Parkanové právě v souvislosti s letouny CASA.  Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík taktéž uvedl, že nákup letadel byl kolektivním rozhodnutím vlády, a tudíž nerozumí tomu, proč by policie chtěla stíhat Parkanovou.

Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09:

"Náš poslanecký klub byl informován o této žádosti o vydání Vlasty Parkanové. Přiznám se, že v současné době tomu příliš nerozumíme, dokud se neseznámíme s tím spisem. Pakliže policie má jakékoliv nejasnosti nebo podezření ze spáchání trestného činu, měla by obvinit celou vládu Mirka Topolánka včetně všech ministrů. Nerozumíme tomu, proč by policie chtěla obvinit pouze Vlastu Parkanovou."

I když Parkanová už dříve zmínila, že cenu za nákup letounů diskutovali její podřízení a celková výše obsahovala mnoho technických položek, které nemohla jednoznačně posoudit, jako ministryně měla přímou odpovědnost.

Jindřich Šídlo, komentátor HN:

„Za normálních okolností by v tuto chvíli řada politiků, a to ze všech stran, uvažovala o tom, jestli právě toto není případ, na který by se měla vztahovat poslanecká imunita. Zároveň si ale myslím, že v situaci, která teď se sněmovně je, tak nebude moci Vlastu Parkanovou nevydat.“

Němcová důrazně žádá o vysvětlení úniku

Němcová se kvůli úniku jména Parkanové obrátí se žádostí o vysvětlení na ministra vnitra Jana Kubiceho. V tiskovém prohlášení uvedla, že policie odmítla sněmovně sdělit, o čí vydání chce požádat. S informací pak v dopoledních hodinách přišel server Aktuálně.cz.

„Já jsem teď mluvila s ředitelem protikorupční policie Martincem. Vytýkám mu tento postup, jestliže předsedkyně sněmovny nemá znát jméno poslance, u kterého policie chce požádat o zbavení imunity, a mezitím to někdo napráská do médií. Tak já žádám důsledné vyšetření, co se vlastně děje, odkud ty úniky pocházejí, protože buď v této zemi bude pořádek, nebo nebude pořádek,“ řekla Němcová Rádiu Česko.

O nákupu čtyř transportních modelů CASA rozhodovala někdejší vláda Mirka Topolánka v roce 2009 v době, kdy v čele resortu byla právě Parkanová. Kabinet už tehdy vládl v demisi a rozhodnutí o nákupu bylo často kritizováno kvůli údajné předraženosti. Samotnou vládní transakci za 132 milionů eur (tedy kolem 3,5 miliardy korun) podepsal Parkanové náměstek a pozdější ministr obrany Martin Barták.

Dění kolem Vlasty Parkanové tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo také čelilo kritice v souvislosti s diskutovanými poruchami letounů. Resort pod vedením Alexandra Vondry rozhodl o pozastavení jejich provozu, dokud se incidenty a jejich viníci nevyšetří. O letadlech CASA se v souvislosti s možnými poruchami hovořilo ve třech případech - příčinou dvou z nich ale byla pravděpodobně chyba posádky. Zatím poslední případ z října 2011, kdy došlo k údajnému selhání motoru, byl podle vyšetřovací komise způsoben neopatrnou manipulací posádky s přepínačem baterie. Piloti prý byli kvůli předchozí chybě nuceni odpojit jeden z motorů a následně nouzově přistát.

Omezení mobility armády během doby, kdy nebyly letouny k dispozici, aspoň částečně kompenzovaly sankce z české strany, další kompenzací ze strany výrobce byla dodávka náhradních dílů v celkové ceně 4,6 milionu korun. Záruka na dodané stroje se také prodlužuje od dvou do 12 měsíců podle doby, do jaké budou jednotlivé letouny dodány.

Podle Evropské komise Česká republika údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení. Nicméně v okamžiku, kdy armáda zamýšlela pořídit nová letadla, rozhodovala se právě mezi španělskými CASA a italskými letadly Spartan. V době vypsání zakázky však italský výrobce neměl kapacity pro výrobu letadel vyžadovaných českou stranou.