Dienstbier: Odvolání Pospíšila zřejmě bylo domluvené dopředu

Praha - Sociální demokraté vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS), aby zveřejnil skutečné důvody, které ho vedly k odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Nečas své rozhodnutí odůvodnil tím, že ztratil důvěru v ministrovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort spravedlnosti. ČSSD ale dala odvolání do souvislosti s šetřením kauzy nákupu letounů CASA a se jmenováním nového vrchního státního zástupce v Praze. Podle místopředsedy strany Jiřího Dienstbiera byl zřejme na odvolání ministra premiér dopředu domluvený s prezidentem Klausem.

„Ty důvody, které uvádí premiér, nikdo v naší zemi nepokládá za skutečné důvody. Občané by si zasloužili, aby jim premiér říkal pravdu,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Sobotka se domnívá, že skutečným důvodem Pospíšilova odvolání mohou být obavy z toho, jak postupuje v poslední době policie a státní zastupitelství při vyšetřování závažných kauz. Pospíšilovo odvolání může také souviset s odvoláním Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce v Praze, uvedl Sobotka. Podle Pospíšila Rampula „brzdil“ vyšetřování některých kauz. Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze dočasně vede Libor Grygárek.

Předseda ČSSD také zmínil, že vzhledem k přípravě státního rozpočtu na příští rok by musel Nečas nyní navrhnout odvolat všechny ministry, neboť každý resort řeší s ministerstvem financí nedostatek prostředků. „Pravděpodobně by tam zbyl jen on a ministr Kalousek,“ řekl Sobotka. Pospíšil je již devátým ministrem, který opustil Nečasovu vládu.

Zaorálek: Hrozí opětovné zametání skandálů pod koberec

 „Jsme svědky odvolání ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy probíhá jedna z největších korupčních kauz a premiér s ministrem financí Kalouskem v této zemi podkopávají nezávislost justice a policie,“ řekl k tomu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Pospíšil byl podle něj posledním členem vlády, který byl důvěryhodný v boji proti korupci.

Zaorálek také připomněl, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden podal Pospíšilovi návrh na jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové do funkce vrchního státního zástupce v Praze. Pospíšil dnes ČT potvrdil, že návrh dostal a byl připraven Bradáčovou jmenovat. 

Benešová: Je to panická hrůza, kdo bude šéfovat VSZ 

Podle místopředsedkyně a mluvčí stínové vlády ČSSD pro boj s korupcí Marie Benešové jsou Nečasovy důvody jen zástupným problémem. Pravým důvodem je podle ní obava z vyšetřování citlivých kauz, z posílení Pospíšilovy pozice v ODS vítězným sporem s vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou a hlavně „panická hrůza z toho, kdo bude novým vrchním státním zástupcem“. „Je to bitva o tento post, potřebují si tam dát zase nějakou tvárnou figuru, které budou poroučet,“ uvedla. 

Dienstbier upozornil, že Klaus si někdy dává s odvoláním na čas

Stínový ministr spravedlnosti a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier uvedl, že Libor Grygárek, pověřený vedením VSZ v Praze, má podle něj „zločinnou minulost“ a „má pověst hlavního zprostředkovatele objednávek podsvětí v trestněprávní oblasti“. Dienstbier upozornil, že Pospíšilovo odvolání bylo zřejmě domluveno dopředu mezi Nečasem a Klausem. „Další zajímavá skutečnost je, že prezident provedl odvolání okamžitě. Přesto, že v jiných případech si dával na čas, a dokonce někdy požadoval návrh na jméno nového ministra před tím, než provede odvolání z úřadu,“ řekl Dienstbier. 

Předseda komunistů Vojtěch Filip pak k celé kauze řekl, že jde zřejmě o rozmíšku v ODS a že se Pospíšil se bránil zametat citlivé kauzy pod koberec. 

Policie v nedávné době zatkla středočeského hejtmana ČSSD Davida Ratha kvůli podezření z korupce. Následně požádala sněmovnu o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), za jejíhož šéfování resortu stát nakoupil vojenská dopravní letadla CASA, která jsou často označována jako předražená. 

Vydáno pod