Unesenou holčičku policie zatím nenašla

Ústí nad Labem - Policisté dál pátrají po unesené Michale Janové. Necelé tři týdny starou holčičku ukradl včera neznámý muž její matce přímo z kočárku. Incident se stal v Trmicích, předměstí Ústí nad Labem. Ačkoliv policie nasadila vrtulník s termovizí, prověřovala auta i prohledávala pohraničí, dítě se nalézt nepodařilo.

Podle policie mohl únosce odvézt dítě do Německa, kriminalisté proto spolupracují s tamními kolegy. Po holčičce se začalo pátrat i v Polsku. Pátrání se rozšíří zřejmě i na schengenský prostor. Policie vytvořila speciální tým z kriminalistů, vyšetřovatelů a pátračů. 

Policisté dnes znovu vyslechli matku - včera nebyla v dobrém psychickém stavu. Vyslechnuti budou i další členové rodiny. Otec vyslechnut nebyl, policisté ho nemůžou najít. Podle policie není ani zapsán v rodném listu dítěte.

Zhruba půl kilometru od místa únosu bylo auto viděno, jak najíždí na dálnici směrem do Německa. Auto naposledy zachytil kamerový systém dálničních tunelů o 22 kilometrů dál, 14 minut po únosu. Kriminalisté dnes stejnou cestu projeli také, doba jízdy únosců jim totiž přijde dlouhá. Zřejmě někde zastavili. Podle svědků únosu auto řídila žena, na fotografii těsně před hranicemi za volantem ale sedí muž a místo vedle něj je prázdné. Němci dostali zprávu o únosu do půl hodiny. Čeští policisté ale z německé strany žádné kamerové záznamy nemají.

Záznamy z kamer mimo jiné ukázaly, že muž se během cesty převlékl do květované košile. Je možné, že bude dál měnit oblečení. Policie také nevylučuje, že jeho černý VW Touran už může mít jinou značku než původní 3U1 4474, kterou zaznamenaly kamery. Tato značka je ale kradená. Únoscem je podle policie muž bílé pleti, 180 až 190 centimetrů vysoký, s krátkými rovnými hnědými vlasy. 

Kriminalisté prošetřují tři verze:

  • Únosce dítě i matku znal; nebo je znal ten, kdo si únosce najal
  • Únosce chtěl nějaké dítě, tuto matku si vybral náhodou
  • Za vším mohou být vztahy v komunitě, odkud rodina pochází 

Dítě mělo na sobě šedé tričko s dlouhým rukávem s modrými pruhy, šedé tepláčky s červeným pruhem, na nohou růžové látkové botičky. Pod oblečením mělo body bílé barvy s obrázkem krokodýla na hrudi. Dítě má černé vlasy, hnědozelené oči a je hubené. Měří kolem 50 centimetrů. Na levé straně krku nad ramenem má tmavou skvrnu o velikosti 0,5 cm. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod