Klienti zkrachovalé CK Globaltour jsou v Praze

Praha – V osm hodin ráno dorazilo z Turecka do Prahy 151 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Globaltour. Zbývajících několik klientů se vrátí příští týden. Informaci novinářům sdělil ředitel úseku neživotního pojištění České podnikatelské pojišťovny Václav Hönig, u které je cestovní kancelář pojištěna.

„Informaci o tom, že jsme připraveni je ihned po příletu vybavit vším nutným k uplatnění oprávněných nároků, obdrželi klienti ještě na palubě letadla. Stejně budeme postupovat i u příletů zbývajících klientů,“ dodal. 

CK Globaltour byla menší cestovní kanceláří, která se specializovala na prodej leteckých zájezdů do Turecka. Vlastníkem CK se základním jměním 200 000 korun je jedna fyzická osoba. V Turecku bylo v době vyhlášení úpadku bezmála 200 jejích klientů, dalších zhruba 250 lidí má u cestovní kanceláře zakoupené zájezdy, na které již patrně neodletí.  

V Česku letos oznámilo úpadek pět cestovních kanceláří, Globaltour byla čtvrtou v pořadí. Poslední byla zatím liberecká BG Travel. Předtím kvůli finančním potížím skončily CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip. Zřejmě šestou v pořadí, která vyhlásila letos úpadek, je boskovická cestovní kancelář Majestic Travel. Podle televize Nova v Chorvatsku zůstalo bez zavazadel a ubytování asi čtyřicet klientů této kanceláře.